Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör som doktorn - ta en spruta mot influensan

/
  • Om alla över 65 år skulle vaccinera sig mot influensan skulle cirka 2 000 liv sparas årligen i Sverige.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Nisse Simonson är 65 år och har under 20 års tid vaccinerat sig inför varje ny influensaomgång.
  • Foto:Lars-Eje Lyrefelt

Mellan 10 och 60 jämtlänningars liv skulle sparas om alla över 65 år vaccinerade sig mot årets influensa. Landstinget kör just nu en kampanj för att få fler att gå till doktorn och ta en spruta.

Annons
Årets influensa har kommit till Europa och konstigt nog är det Skandinavien som drabbats först.
- Den brukar börja i sydvästra Europa men i år har vi fått de första fallen i Sverige och Norge, säger Micael Widerström som är överläkare vid infektionsmottagningen på Östersunds sjukhus.
Han tycker att alla som är över 65 år bör gå och vaccinera sig.
- Man bör dels vaccinera sig för sin egen del men även för att influensan innebär en väldig belastning på sjukvården.
Micael Widerström berättar att mellan 10 och 60 liv skulle sparas om alla över 65 år i länet valde att vaccinera sig.
Inför förra influensan gick 57 procent av de äldre till doktorn för ta sprutan men överläkaren hoppas att det ska bli fler den här gången.
Det handlar inte bara om liv som sparas. Sjukvården skulle även göra ekonomiska besparingar om fler valde vaccination mot influensan. Exakt hur mycket pengar som landstinget skulle spara på en ökad vaccination beror på influensans aggressivitet vilket varierar från år till år.
Micael Widerström säger att den influensa som väntas bryta ut i vinter är en relativt snäll variant men att den förmodligen är lite mer aggressiv än den som gick förra året.
Inte bara människor över 65 år kan behöva vaccinera sig. Personer som har mycket kontakt med äldre kan också överväga att ta en spruta. Dessutom bör människor med kronisk hjärt- eller lungsjukdom, diabetes eller gravt nedsatt immunförsvar vaccinera sig.

Mer läsning

Annons