Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God äldremat – men trist äta ensam

Matens kvalitet är inte problemet för de äldre.
Det är ätandets ensamhet.

Annons

Den så kallade Måltidsresan, då mat inom äldreomsorgen proväts och betygsätts, nådde på torsdagen Karlstad.

Här stod kalops, kyckling och färs på menyn och 28 friska pensionärer åt med stor aptit och omdömena pendlade mellan 3,4 och 4,3 på en 5-gradig skala.

– Väldigt få är missnöjda med maten, problemen uppstår runtikring, säger Anne Marie Awes på arrangerande Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Det är stor skillnad mellan att äta på vackert porslin med levande ljus och att sitta på sängkanten och slafsa i sig direkt ur tråget.

Trist låda

Det är 50 000 äldre som får matlåda hem, och många upplever det som bedrövligt trist att äta ensamma. Och det är inte bara trist. Det kan på sikt också vara direkt olämpligt.

– Äter man tillsammans så äter man oftare lagad mat, och med lagad mat ökar förutsättningarna för att få i sig näringsriktig mat, säger Ulrika Lundgren, folkhälsoförvaltningens chef i Karlskoga-Degerfors.

– Och äter man inte bra finns risk för att drabbas av sjukdomar tidigare än vad man skulle ha gjort med en bättre kosthållning.

Måltidsresan har tidigare gått till Halmstad och Östersund och avslutas på Äldreriksdagen 15–16 april på Stockholmsmässan.

Under resans gång har det visat sig att när det gäller att väga upp ensamheten för de äldre så måste man tänka nytt kring maten.

Bygga nätverk

I framtiden kan det således bli vanligare att bygga nätverk och gå hem till varandra eller att de äldre, i alla fall de som är någorlunda pigga och friska, skjutsas någonstans där de kan äta i gemenskap.

– Hur ska vi hantera ensamheten i ett samhälle där vi har en enorm ökning av antalet äldre? undrar Ulrika Lundgren.

Hon förutspår att fastighetsbranschen kan bli en del av lösningen om man lyckas hitta trygghetsboenden där samtidigt måltidsfrågan är del av konceptet.

När det gäller maten till äldre framöver, lär det också bli annorlunda.

– Det lär bli mindre palt och mera sushi, säger Ulrika Lundgren.

Mer läsning

Annons