Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömt kontanter till kyrkobesöket?

/
  • Jonas Harvard hade inga pengar att ge under gudstjänsten. Han tycker det är bra att Frösö kyrka skaffat en så kallad kollektomat så att han kunde skänka en gåva med sitt kreditkort.   Foto: Håkan Luthman
  • Kollektomaten ger donatorn möjlighet att välja bland ett stort antal välgörande ändamål.
  • Prästen Lars-Åke Wikström hoppas att den nya kollektomaten både ska ge extra klirr i kollektkassan men också att den ska vara en bra service för besökarna. Jonas Harvard passade på att skänka en slant med sitt kreditkort.
  • Det gamla beprövade systemet med kollekthåvar kommer att finnas kvar. Men den hypermoderna kollektomaten i vapenhuset kanske kan öka intäkterna till kollektkassan.

Frösö kyrka tar numer även kreditkort. Det handlar om insamlandet av kollekten där de beprövade håvarna har fått en konkurrent ute i vapenhuset.

Annons

Den kallas för kollektomat. En apparat som närmast kan beskrivas som en modern sparbössa för elektroniska betalningar. Frösö kyrka har helt nyligen installerat utrustningen i vapenhuset strax innanför kyrkportarna.

– Tanken är väl att den här främst ska rikta sig till turister och tillfälliga besökare som kommer till kyrkan när det inte finns någon bemanning, berättar Lars-Åke Wikström som är komminister i Frösö församling.

Tanken är alltså att kyrkobesökarna ska kunna skänka pengar till välgörande ändamål och betala med kreditkort.

Kollektomaten fungerar så att donatorn registrerar sitt kort i automaten. Han eller hon väljer sedan hur mycket pengar som ska dras från det egna kontot. Kollektomaten ger också möjlighet att välja exakt vad pengarna ska användas till. Till exempel församlingens ungdomsverksamhet eller Svenska kyrkans internationella hjälpverksamhet.

Lars-Åke Wikström förklarar att kollektomaten inte ska ersätta insamling av kollekt under gudstjänster utan mer ses som en service och ett komplement.

– Jag vet inte hur det är med er men jag personligen har väldigt sällan kontanter med mig. I alla fall inga större summor, säger han och menar att kollektomaten ger möjlighet att skänka pengar även om man inte har några sedlar eller mynt i plånboken.

Jonas Harvard var en av gårdagens kyrkobesökare och passade på att använda kollektomaten efter högmässan.

– Det här är ju kalas. Jag hade inga pengar på mig när de gick runt där inne så jag kunde inte ge något då. Men det här gick ju lika bra.

Kollektomater är ett relativt nytt sätt för kyrkor att ta upp kollekt. Att just Frösö församling valde att skaffa en berodde dels på att det fanns en efterfrågan hos besökarna och dels på att biskopen rekommenderade församlingen att köpa en.

Förutom att kollektomaten innebär en utökad service för kyrkobesökarna så hoppas församlingen även att den ska inbringa mer pengar till välgörande ändamål.

Mer läsning

Annons