Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Global kris slår mot småföretagare

Den globala finanskrisen slår hårt mot länets småföretag. Minskad efterfrågan och högre produktionskostnader är några av krissymptomen.

Annons
Nedgången i konjunkturen spås bli den kraftigaste sedan 90-talets krisår. Redan nu märker vissa branscher av verkningarna. Byggindustri, sällanköpshandel samt hotell- och restaurang har för tillfället den svagaste konjunkturen, enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Företagarna.
Företagen som tillhandahåller privata tjänster och uppdragsverksamhet ser lite ljusare på det uppkomna läget. Men sett till samtliga branscher förväntas ett ytterligare försämrat ekonomiskt läge det kommande året.
Vid förra årets undersökning såg länets företagare betydligt ljusare på utvecklingsmöjligheterna. En prognos som fick revideras kraftigt när den snabbt uppkommande, och relativt oväntade, finanskrisen fick upp farten.
För att hantera krisen har företagen olika strategier, nästan en tredjedel av de tillfrågade väljer att senarelägga investeringar.
Drygt hälften av varuproducerande småföretag har tvingats tacka nej till order på grund av arbetskraftsbrist under det gånga året. Något motsägelsefullt så ses just bristen på lämplig arbetskraft och den svaga efterfrågan som de främsta hindren för länets små- företag enligt undersökningen.

Mer läsning

Annons