Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Glesbygdsverkets omställning dåligt skött”

/

Trots att det gått nästan ett år sedan nedläggningsbeslutet så vet de anställda på Glesbygdsverket fortfarande inte om de får behålla jobben när myndigheten läggs ner om några veckor.

Annons

Den 1 april ska de tre myndigheterna Glesbygdsverket, Nutek och ITPS läggas ner. Verksamheten ska i stället tas över av två nybildade statliga verk.

Det 30-tal anställda som arbetar på Glesbygdsverket i Östersund har känt till planerna i mer än två år och det definitiva riksdagsbeslutet fattades i början av förra sommaren. Men trots att det gått så lång tid så vet personalen ännu inte om de kommer att få behålla sina jobb.

– Jag tycker att det är oansvarigt av regeringen att den här omställningen inte skötts på ett bättre sätt. I den här situationen är de ju arbetsgivare och måste kunna se att det finns människor i verksamheten som man måste ta ansvar för, säger Birgitta Rhodin som är ordförande för fackförbundet ST på Glesbygdsverket.

Hon konstaterar att myndigheten upphör att existera om bara några veckor och att de anställda fortfarande lever i ovisshet om hur verksamheten i de två nya verken ska organiseras.

– Beslutet fattades förra sommaren och sedan under hösten skulle man börja jobba med de här frågorna. Sedan hände ingenting, ingenting och ingenting, säger hon.

Birgitta Rohdin berättar att flera anställda mått dåligt eftersom läget varit så otryggt.

– Många har känt en osäkerhet inför framtiden. Hur blir det med mig? Kommer jag att få jobb? Måste jag sälja mitt hus? Det finns de som farit väldigt illa, konstaterar hon.

En av de nya myndigheterna som bildas kommer att ha sitt huvudkontor i Östersund. Den andra ska ha sitt säte i Stockholm men med ett enhetskontor i Östersund. Exakt hur många av de nuvarande anställda som kommer att få jobb i de nya myndigheterna är osäkert. Det är också osäkert hur många av de som i dag jobbar i Östersund som kommer att erbjudas arbete i Stockholm.

Mer läsning

Annons