Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdskommuner har svårt att erbjuda jobb

Östersund är bäst på integration. Krokoms kommun är sämst. Åtminstone om man ska gå efter den granskning som tidsskriften Fokus har gjort.

Annons

Hur mäter man integration? Tidsskriften Fokus har gjort ett försök utifrån sju olika kriterier med allt från hur många flyktingar varje kommun tar emot i förhållande till befolkningen till hur många av de utrikes födda som har jobb.

Enligt den beräkningen är det Östersunds kommun som toppar länslistan och hamnar på 58:e plats i rankingen i landet. Krokom ligger sist på listan i länet och rankas som den 217:e bästa kommunen av 290 möjliga.

I länet är det annars svårt för utrikes födda att få arbete.

I Åre verkar det vara lättast att få jobb medan det ser ut att nästan vara omöjligt att hitta sysselsättning i Strömsund.

Detta bekräftar det professor Masoud Kamali säger till LT i artikeln intill – att det är mycket svårt att hitta arbete i glesbygd.

– Undersökningar visar att det generellt sett finns fler arbeten och fler arbeten motsvarande kompetensen i storstäderna in i glesbygden.

Men tittar man närmare på den granskning som Fokus har gjort har i alla fall samtliga åtta kommuner, totalt sett, klättrat flera placeringar i rankingen jämfört med förra årets mätning.

Mer läsning

Annons