Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glassen – rena rama hälsofaran

/
  • ”Jag höll på och få ett blodsockerfall, då måste man unna sig något och nu passar jag på att sitta här och njuta och titta på folk lite. Det blir bara några få gånger per år som jag äter glass”, säger Berit Berglund, som tar hälsolarmet med ro.
  • ”Äter man bara normala mängder av allt, så är det nog ingen fara”, säger Ingrid Bäckström, som varje år ta med barnbarnen Max och Lova Forsberg och Julia Blomberg till centrala Östersund för att handla kläder inför skolavslutningen. Och då bjuder Ingrid både på fika och glass. Foto: Ulrika Andersson

Skippa glassen i sommar, för glassen är grunden till övervikt, fetma och diabetes-2. Det anser Chalmers- professorn Göran Petersson, som forskar på två av glassens stora beståndsdelar: fett och kolhydrater.

Annons

Göran Petersson forskare inom biokemi, som under flera år har studerat hur fett och kolhydrater påverkar oss.

Till Götebors-Posten säger han nu att just sommar- snasket nummer ett – glassen – är en riktig hälsobov.

Anledning: innehållet, som till ovanligt stora mängder består av fett och kolhydrater.

En farlig kombination, där kolhydraterna (sockret) ökar blodsockerhalten hos den som stoppar i sig glassen.

Det gör att kroppen utsöndrar mer insulin.

Insulinet i sin tur gör att sockret tar sig in i cellerna och förbränns till energi. Och fettet kan då förbli oförbränt och i stället lagras i kroppen.

– Den enda konstruktiva lösningen är att sluta äta glass, säger Göran Petersson till Götebors-Posten.

– Glass innehåller ju inte mycket annat positivt, ingen näring. Den är inte bara meningslös, den är direkt hälsovådlig, fortsätter han.

Vill man ändå inte ge upp för begäret och unna sig en glasspinne då och då bör man enligt forskaren:

hitta en glass med mindre innehåll av socker och fett

se upp för alla innehållsdeklarationer med glukos i sig, det betyder socker

äta mindre glassar

Och att välja light-glass som är sötad med konstgjort sötningsmedel tycker Göran Petersson inte heller är bra lösning.

– Det kanske är bättre för stunden, men ofta är syntetiska sötningsmedel sötare än socker. Det hjälper inte den som ska ta tag i söt- suget.

De länsbor LT träffade på under fredagseftermiddagen verkade dock ta hälsolarmet om glassen med en nypa salt, eller med sunt förnuft.

– Allting är väl farligt på ett eller annat sätt, men jag äter bara glass så här några få gånger per år, säger Berit Berglund och njuter av en chokladglass på Prästgatan.

Samma sak säger Ingrid Bäckström, som precis har försett barnbarnen med varsin glass.

– Det är så mycket man kan drabbas av från allt man äter, så det spelar nog ingen roll vad man stoppar i sig. Äter man bara normalt av allt är det nog ingen större fara, säger hon.

Mer läsning

Annons