Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gift par försökte lura till sig arvet efter död jämte

Ett gift par från Sundsvall skrev en cancersjuk mans testamente efter hans död. Den avlidna mannen hade länge levt ogift i en by i Jämtland. Han mötte den nu åtalade Sundsvallskvinnan på cancerkliniken, ovetande om att hon redan hade en make.Det framgår av polisens förundersökning.

Annons

Det var mannens systrar som först fattade misstankar om att brodern råkat ut för sol- och vårare.

De tillgångar som han lämnade efter sig ett hus, en bil och drygt 160 000 kronor i besparingar testamenterades till en kvinna han känt under några månader, samt till en av fyra halvsystrar. Nu kommer tre Sundsvallsbor ställas inför rätta för försök till grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Den 83-åriga mannen från Jämtland var svårt sjuk i cancer. När han vårdades på sjukhus i Umeå mötte han en kvinna på cancerkliniken.

Hon var 80 år gammal och bodde i Sundsvall. När jämtlänningen skrevs ut åkte hon och besökte honom i hans hem vid flera tillfällen. Hon fick oftast skjuts av en väninna.

När mannen avled dök ett dittills okänt testamente upp. I några handskrivna rader på ett papper ur ett kollegieblock beskrivs hur mannens nya bekantskap från Sundsvall är hans allt, och därför skulle få ärva honom.

Dokumentet var bevittnat av en man, som visar sig vara Sundsvallskvinnans tolv år yngre make, samt av väninnan som brukade ge henne skjuts till Jämtland. Väninnan hade även gjort en separat skrivelse, där hon med sin namnteckning intygar att 83-åringen var vid sina sinnens fulla bruk när han skrev sitt testamente.

Nu uppger hon en annan version. När saken blev föremål för polisutredning berättade hon att det var Sundsvallskvinnans make som skrivit testamentet. Hon bevittnade det eftersom paret sa att det var så 83-åringen ville ha det. Problemet var bara att han avled innan han hunnit ombesörja det själv.

Även på statens kriminaltekniska laboratorium har man granskat testamentet och kommit fram till slutsatsen att handstilen inte är densamma som på andra papper skrivna av 83-åringen.

I går åtalades Sundsvallskvinnan, hennes make och väninnan i Sundsvalls tingsrätt. Samtliga nekar till brott, även om väninnan erkänner att hon skrivit under det fast hon visste att det var förfalskat.

Mer läsning

Annons