Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gift med jobbet - här är Sveriges vanligaste yrkespar

/
  • Läkaryrket är ibland tufft och det kan ibland vara bra att ha en partner som förstår vad jobbet innebär tror både Lisbet och Magnus Gibson.
  • De träffades redan under läkarutbildningen. Frieriet skedde ett par år senare på en rast under ett jourpass på Hudiksvalls sjukhus. Läkarna Lisbet och Magnus Gibson har varit gifta i 18 år och representerar Sveriges vanligaste yrkespar. Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Läkare gifter sig ofta med andra läkare. Så pass ofta att de toppar listan över de vanligaste yrkesparen. Läkarparet Lisbet och Magnus Gibson tror det finns flera anledningar till att det ser ut som det gör.

Annons
Statistiska centralbyrån har tillsammans med tidningen Du och jobbet tagit fram en topplista över vilka yrkesgrupper som oftast gifter sig med varandra. På första plats kommer läkarna.
I Jämtlands län och i Sverige är läkarna den yrkesgrupp som oftast gifter sig med varandra. På andra plats kommer grundskollärare som även de ofta väljer att gifta sig med en person inom samma yrke.
Det tredje vanligaste giftermålet sker mellan en manlig lastbilschaufför och en kvinnlig undersköterska eller sjukvårdsbiträde.
Kanske är det inte så konstigt att de vanligaste yrkesparen är läkarna. Med en lång och intensiv utbildning där fördelningen av män och kvinnor är väldigt lika finns förutsättningar för att hitta en långvarig partner.
Läkarparet Lisbet och Magnus Gibson arbetar på Östersunds sjukhus. De båda träffades under studietiden i Stockholm för 20 år sedan och är gifta sedan 18 år.
- Jag friade när vi båda hade en termins studieuppehåll och jobbade på sjukhuset i Hudiksvall. Jag passade på när vi hade rast och minns att det var otroligt bra väder, berättar Magnus.
Båda två tror att yrkets villkor spelar en viss roll för att läkare ofta väljer att gifta sig med varandra.
- Man hanterar många svåra frågor som hälsa, liv och död. Det är svårt att ringa en kompis eller sin mamma och säga att man hade en patient som dog i dag, säger Lisbet Gibson och menar att man lättare kan få förståelse om ens partner vet vilka förutsättningar som finns i yrket.
Magnus håller med men säger samtidigt:
- Det finns många fördelar med att vara gift med en läkare men man får passa sig lite så att man inte pratar för mycket jobb hemma.

Mer läsning

Annons