Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genetech har slut på pengar – oklart läge för 56 anställda

/
  • På Genetech i Östersund jobbar personal som bland annat sysslar med konstruktion av reservkraftaggregat, projektledning och montering.     Foto: Håkan Luthman

Framtiden för 56 anställda vid Genetech i Östersund är oklar. Ledningen vill sälja bolaget på grund av stora förluster och akut brist på pengar.

Annons

Produktionen i Torvalla är inriktad på tillverkning av reservkraftsaggregat, samt integration av aggregaten i olika miljöer.

2009 blev tungt för bolaget och likviditetskrisen har förvärrats under senare tid. Banken har inte gått med på att lämna ytterligare krediter

Vad är bakgrunden till att det gått tungt för Genetech?

– Den allmänna nedgången har delvis berört företaget genom att en del projekt senarelagts. Men vi måste också vara ärliga med att det beror på en oförmåga internt från bolagets sida att leverera projekt i tid, säger Andor Gerendas, vd i moderbolaget Vinovo.

– Vi har varit dåliga på vissa projekt där vi inte haft den lönsamhet vi borde ha haft. Så det är en blandning av dåligt skötta projekt och försenade projekt som vi inte kan rå på.

Hur påverkar läget de anställda i Östersund?

– De jobbar vidare under rekonstruktionen och får lön från lönegarantin, säger Andor Gerendas.

Han bedömer att rekonstruktionstiden blir ganska kort och att tingsrätten i Östersund kommer att meddela datum för första borgenärssammanträdet inom tre veckor.

– Målsättningen är att hitta en ny köpare inom två till tre veckor, enligt Andor Gerendas som säger att några kontakter nyligen tagits med möjliga köpare.

Verksamheten bedrivs i bolagen Genetech Products och Genetech Systems, med 42 respektive 14 anställda i Torvalla.

Investmentbolaget Vinovo söker ny ägare till båda verksamheterna i Östersund. Kunderna finns inom exempelvis sjukhus, kärnkraftverk och verksamheter som behöver en ganska stor mängd reservkraft.

Mer läsning

Annons