Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generaldirektörens sista slag kan ta även häktet?

/
  • Dystra miner bland Östersunds politiker efter Lars Nyléns besked.
  • Under fredagen kom Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén till Östersund för att ge det definitiva beskedet om Verksmoanstalten till en grupp samlade politiker. ”Det blir inget fängelse, pengarna är slut”, löd Nyléns dom. Och även häktet som i dag ryms i nya Certus-huset kan försvinna. Foto: Henrik Flygare
  • Kriminalvården skulle behöva ytterligare 475 miljoner kronor per år av regeringen från 2013 för att kunna driva två nybyggda anstalter i Östersund och Haparanda i full drift. Nu läggs de båda planerna på is. Och även häktet som i dag ryms i Certus-huset kan försvinna.Foto: Henrik Flygare
  • ”Jag tror fortfarande att det blir ett fängelse, man kan inte ge upp. Det här är ett spel mellan myndigheten och regeringen”, säger Per Jönsson (M). Och Kriminalvården behöver mer pengar. Den 5 november ska han besöka justitieministern Beatrice Ask för att förmå henne att öppna kassakistan.Foto: Henrik Flygare

Länet har väntat och väntat. Och hoppats och hoppats. Trots att det mesta har pekat på att det inte blir något av fängelsebygget i Verksmon. Och generaldirektören slog spiken i kistan när han kom till Östersund i fredags.

– Som jag ser det räcker inte de ekonomiska ramarna till, pengarna är slut, säger Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén.

Annons

Detta besked gav han Östersunds politiker som de senaste veckorna väntat och väntat.

– Det är givetvis inte bra, vi var inställda på att bygga och vi såg det som en politisk åtgärd efter försvarsnedläggningen, säger Lars Nylén.

155 miljoner har Kriminalvården redan plöjt ned i alla förberedelser för bygget i Verksmon. Allt var klart för byggstart och rekryteringen av personal kunde börja när som helst.

Det saknades bara grönt ljus och pengar.

Men de pengar regeringen avsatte till myndighetens budget i september räcker inte, trots att anslagen ökade både de och de senaste åren.

Varför räcker inte de utökade anslagen?

– De pengar vi har fått räcker knappt för att driva det vi har. Vi har dessutom de senaste åren byggt nya anstalter, byggt om befintliga och höjt säkerheten eftersom våra anstalter för några år sedan var kraftigt överbelagda, säger Lars Nylén.

Och trots ökade anslag i höstas går budgeten ändå inte i balans.

– Ska vi vara i budgetbalans krävs det att vi lägger ned, prioriterar om och stoppar projekt vi har på gång, säger han.

Och många av de anstalter som finns i dag är gamla och måste avvecklas eller renoveras rejält. Att avveckla dem till förmån för en alldeles ny anstalt i Östersund är inte ett alternativ.

Vad som behövs för att Verksmoanstalten en dag ska bli verklighet är ytterligare en rejäl summa pengar.

– Från det att de båda planerade anstalterna i Haparanda och Verksmon skulle varit fullt utbyggda och i full drift skulle vi behöva 475 miljoner kronor per år från år 2013.

Nu blir det i stället avveckling av planerna och det är oklart än hur lång tid det tar.

– Och vad det kostar, det vet jag inte.

I Verksmoanstalten skulle även polisens häkte med 30 platser rymmas. Nu ser det ut som om det tillfälliga häktet vid polisstationen återigen kan flyttas från länet – redan vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons