Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam organisation ska stärka samisk turism

/
  • Jerker Bexelius, verksamhetsledare på Gaaltije, tror att kunskapen om samer kommer att öka när man satsar professionellt på turism i samarbete med svenska samernas riksförbund. Foto: Henrik Flygare

Samisk turism stärks genom ett nytt samarbete. Under namnet VisitSápmi ska Gaaltije och Svenska Samernas Riksförbund att bygga upp en gemensam turismorganisation.

– Tillsammans har vi 18 miljoner, säger Jerker Bexelius, verksamhetsledare på Gaaltije.

Annons

Sydsamiska Kulturcentrumet Gaaltije bedriver redan ett projekt i samisk turismutveckling. Men nu slås satsningen ihop med Svenska Samernas Riksförbund, SSR, för att bygga ett starkt varumärke för hela Sápmi.

Gaaltije går in i projektet med drygt 6,8 miljoner, som består av bidrag från EU, länsstyrelsen och Östersunds kommun.

– Vi har en kunskap om naturen som ingen annan kan erbjuda. Genom att lyfta oss professionellt och bygga ett gediget varumärke kommer vi att kunna stänga ute andra entreprenörer som vill satsa på samma sak, säger Jerker Bexelius.

Samerna har sällan fått ta del av turismens framgångar, enligt Jerker Bexelius. I stället har turismen i många fall blivit ett intrång och en karikatyr av samernas liv. Genom satsningen tror han att kunskapen om samer kommer att öka.

Att turismens tryck på fjällvärlden och samiska marker ökar ser han inte som ett hinder.

– Det är en utveckling som pågått i många år och som är svår att stoppa. Antingen står vi bara och tittar på eller så startar vi en egen gedigen satsning, säger Jerker Bexelius.

Satsningen på samisk turism ska ske på ett hållbart sätt och som ett komplement till renskötseln.

– Rennäringen kan påverkas positivt. Vi kan göra det här utifrån de förutsättningar vi tycker ska gälla, säger Jerker Bexelius.

I dag driver endast ett 30-tal samer professionella turistföretag, enligt Jerker Bexelius. Målet med projektet är att antalet företagare ska bli fler och i ett första led kommer starta-eget-kurser att hållas.

– Vi måste erbjuda utbildningar. Det finns de som har idéer som de vill utveckla, men de vet inte hur de kan gå tillväga, säger han.

Turismorganisationen VisitSápmi kommer i första hand att omfatta samisk turism i Sverige.

Men det finns ett intresse att utvidga samarbetet.

– I det här projektet finns inget uttalat om att satsa över gränserna. Men det finns ambitioner att få med Ryssland, Norge och Finland i varumärket. Vi skulle bli ännu starkare om vi blir ännu flera, säger Jerker Bexelius.

Mer läsning

Annons