Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatlysena släcks i höst

/

Kommunen står fast vid beslutet att till hösten släcka nästan alla gatljus i Östersund nattetid. Däremot har politikerna ändrat sig när det gäller antalet timmar som lysena ska vara släckta.

Annons

I slutet av april beslutade kommunens miljö- och samhällsnämnd att släcka gatubelysningen i Östersunds kommun för sommaren. Anledningen var att kommunen behöver spara pengar.

Politikerna beslutade också att till hösten fortsätta ha släckt belysning under vardagsnätter i hela Östersunds kommun, undantaget de centralaste delarna av stan.

Reaktionerna från allmänheten blir starka. En våg av protester gör att politikerna ändrar sitt beslut och bestämmer att gatubelysningen ska tändas två helger i maj månad.

Sedan inträffar en allvarlig trafikolycka som gör att debatten får nytt liv. En man i 40-årsåldern blir påkörd av en bil när han ska korsa Rådhusgatan vid matbutiken Lidl i Östersund. Mannen avlider senare av sina skador. Många tror att olyckan kanske hade kunnat undvikas om gatubelysningen varit tänd.

Efter dödsolyckan beslutar kommunpolitikerna att tända lyset igen, vardag som helgdag fram till den ordinarie sommarsläckningen som brukar ske kring 20 maj. Miljö- och samhällsnämndens ordförande, Göte Murén, s, säger efter olyckan att även beslutet om att släcka belysningen i höst ska omprövas.

I onsdags hade miljö- och samhällsnämnden ett nytt möte då frågan om gatubelysningen återigen diskuterades. Både oppositionen och de styrande politikerna är överens om att lysena i Östersunds kommun ska vara släckta nattetid på vardagar. Däremot så har antalet timmar ändrats.

– Vi har resonerat om att minska nattsläckningen till tre timmar. Från klockan två på natten till klockan fem, berättar Göte Murén.

Det tidigare beslutet gick ut på att gatubelysningen skulle släckas klockan ett på vardagsnätter och sedan tändas igen klockan fem på morgonen. Tre industriområden i Östersund ska också släckas ner under nattetid. Även i det fallet har antalet timmar ändrats, från släckning klockan tio på kvällen till att lamporna släcks först klockan tolv.

Göte Murén säger att ändringarna beror på att man tagit hänsyn till medborgarnas synpunkter på beslutet. Politikerna i miljö- och samhällsnämnden har däremot inte velat ta beslut att ha tänt nattetid.

– Om vi inte klarar den här besparingen vilka ska då ta den? Ska skolan eller vården och omsorgen göra det?, säger Göte Murén.

I besparingen ligger också kraftigt minskade anslag till de vägbelysningsföreningar som finns på landsbygden i kommunen. Pär Jönsson, m, vice ordförande i miljö- och samhällsnämnden, säger att han och de övriga allianspolitikerna befarar att många föreningar inte kommer att ha råd med gatlysen till hösten och vintern på grund av detta.

Mer läsning

Annons