Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gastronomi och kulturvecka invigd med prisutdelning

/
  • Torben Sundqvist från Östersunds amatörteaterförening, Karin Thomasson, som både fick ta emot pris och inviga veckan samt Anna-Karin Waldermarsson som är vice ordförande i Amatörkulturens samrådsgrupp.
  • Anders Hedén bjöd på trubadurspelet med utlovat fisksopperecept eftersom det även är gastronomivecka.
  • Karin Thomasson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden tog både emot pris och invigde gastronomi- och kulturveckan.
  • Priset är nyinstiftat av Amatörkulturens samrådsgrupp som är en paraplyorganisation för kulturföreningar. Östersunds kommun var såldes premiärpristagare.

Den kommande veckan kommer god mat och god kultur märkas mer än vanligt i länet. De många arrangemangen kring ämnena startades med invigningen av Gastronomi- och kulturveckan på måndagen.

Annons

Östersund ingår i ett nätverk av städer som under gemensam flagg arbetar för kreativitet. Nätverket sorterar under FN-organet Unesco, United nations educational, scientific and cultural organization.

Nätverket för de 116 kreativa städerna i 54 länder har i år sitt möte i just Östersund. Och det är i skenet av det mötet som en rad kringarrangemang kommer att märkas, varav invigningen av gastronomi och kulturveckan är ett.

Vid invigningen delades även ett nyinstiftat pris ut, priset för 2015 års amatörkulturkommun. Priset togs emot av Karin Thomasson (MP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Juryns motivering kretsade kring det rika kulturföreningslivet som finns i kommunen:

"Den ideella kultur som bedrivs av föreningar, grupper och eldsjälar ger rika tillfällen till egen kulturupplevelse och kulturutövning. Östersund och Jämtland förknippas gärna med närheten till natur och kultur – och med ett starkt stöd till amatörkulturen har kommunen blivit den plattform där ett levande kulturliv kan utvecklas ännu mer. Särskilt har detta uppmärksammats inom Amatörteaterns Riksförbund (ATR), Svenska Folkdansringen och Sveriges Körförbund – som alla har varit med och stöttat valet av Östersund till Årets amatörkulturkommun 2015"

Priset har instiftats av Amatörkulturens samrådsgrupp, en paraplyförening för 18 organisationer inom kultursfären som till exempel Sveriges körförbund, Riksförbundet för folkmusik och dans samt Sverok (Spelhobbyförbundet).

– Mycket av arbetet som vi gör för kulturen syns inte utan sker lite i det fördolda, säger Karin Thomasson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är väldigt mycket stöd till verksamhet och stöttande av föreningar som finns. Det här är ett erkännande av det arbetet.

Vilken är din egen favorit i Östersunds kulturliv?

– Det är Östersunds orkesterförening, men där är jag inte helt opartisk eftersom jag vurmar för orkester och klassisk musik, säger Karin Thomasson. (Karin Thomasson har själv en bakgrund som cellist i orkester. Reds.anm.)

Mer läsning

Annons