Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästhem ska ge stimulans och minska den sociala isoleringen

Ett gästhem – som uppladdning både för den anhörige och anhörigvårdaren – är en idé som fem engagerade i Röda korset i Östersund har kommit på. Nu har de fått pengar till en förstudie.

Annons

Gästhemmet ska ses som ett avlastningsboende, ett ställe dit båda parter åker gemensamt. Det får inte förväxlas med anhörigavlösning.

– Ett gästhem ska serva båda. Ofta är det så att den anhörige och anhörigvården har svårt att skiljas från varandra. På det här sättet äter de och bor på samma ställe under en tid men har olika saker att göra på dagen och samlar kraft för att orka med vardagen, säger Lars Eliasson, av dem som utarbetar förslaget.

Han ger exemplet att en anhörig till exempel får träffa en sjukgymnast och anhörigvårdaren träffar likasinnade vid ett seminarium. Gästhemmet ska ge stimulans och guldkant på tillvaron och samtidigt vara mötesplats. Ur ett glesbygdsperspektiv är tanken att det också minskar den sociala isoleringen.

Rödakorskretsarna i Östersunds kommun har genom Storsjökretsen beviljats ekonomiskt stöd av centralstyrelsen för en förstudie för att kartlägga möjligheterna att starta ett gästhem som avlastningsboende.

Lars Eliasson berättar att de ska anlita en utförare av förstudien men det är ännu inte klart.

Förstudien ska bland annat utröna behovet, ekonomiska förutsättningar och föreslå en driftsform.

Mer läsning

Annons