Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gång- och cykelväg kommer – men inte än

Byborna på Annersia ska snart få svar från kommunen om dess agerande kring en gång- och cykelväg. Det berättade Jens Nilsson, s, under torsdagens fullmäktigesammanträde.

Annons
Men något konkret hopp om hjälp gav han inte.
Carina Zetterström, c, ställde en frågan om gång- och cykelväg på Annsersia, till Jens Nilsson, s, på sammanträdet.
– När kommer ni att besvara frågorna – framställningen om kommunens agerande för att ordna gång- och cykelvägar på Annersia?, säger Carina Zetterström.
Bybor utefter vägarna 604 och 592, så gott som hela Annersia, ställde frågor kring kommunens agerande 22 november 2007. De lämnade också in en skrivelse med 975 namnunderskrifter 18 december i fjol. De lovades ett svar tills i september ii år när tioårsdagen av Vallsundsbron firades, men något sådant har de ännu inte fått.
– Anledningen till att de inte fick något svar då var att tioårsdagen låg före regeringens infrastrukturproposition. Men svaret är på gång, säger Jens Nilsson.
LT har flera gånger skrivit om Annersia- invånarnas kamp om att få en gång- och cykelväg så att de inte behöver bara oroliga för att en allvarlig olycka ska inträffa.
– Miljö- och samhällsnämnden har träffat Vägverket två gånger och diskuterat åtgärder för att öka trafiksäkerheten, säger Jens Nilsson.
Han menar att det kanske kan räcka med små tillfälliga lösningar i väntan på en större satsning.
Han hänvisar också till länsstyrelsens påbörjade arbete med en ny länsplan för transportinfrastrukturen, bland annat i samarbete med Vägverket.
– Nu har du svarat på vad länsstyrelsen och vägverket ska göra. Men planeringstiden börjar inte förrän 2011. Vad ska kommunen göra för att hjälpa byborna på Annersia, är du beredd att förskottera medel från kommunens kassa? undrar Carina Zetterström.
– Vi ska inte låna ut pengar till staten villkorslöst. Det handlar om att du och andra lyckas övertyga regeringen om att det också behövs pengar till inlandet, säger Jens Nilsson.
– Det är en trafiksäkerhets- och folkhälsofråga. Det handlar inte om så mycket pengar för kommunen att gå in och förskottera, säger Carina Zetterström.
Hon lovade dock att dra sitt strå till stacken för att påverka regeringen om att få mer infrastrukturpengar.
– Jag tycker kommunen borde sätta sig ner i en konkret förhandling med Vägverket, har ni gjort det?, undrar Carina Zetterström.
– Både banverket och vägverket vet att vi kan låna ut pengar till rimliga villkor, säger Jens Nilsson.
Carina Zetterström ifrågasatte ännu en gång om det varit några förhandlingar.
– Nej, men vi vet vad de tycker, säger Jens Nilsson.
– Annersia kommer att få ett svar. Men där står också att en gång- och cykelväg är statens ansvar, men att vi försöker genom påtryckningar påverka staten, säger Jens Nilsson.

Mer läsning

Annons