Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt guld byter ägare

/
  • En kvinna från Östersund kommer med en hel påse fickur. ”Trasiga urtavlor, sprucket glas, och inga visare... de här kan bara gå som reservdelar till urmakare och är inte värt så mycket”, säger Börje Sjöberg.
  • ”Det roligaste med jobbet är när det kommer en äldre person med sin gamla tandrad. De blir väldigt glada när de upptäcker att tandguldet faktiskt är värt pengar. De tror det är värt en hundring, men så får de kanske 1 500 kronor”, säger Carina Olsson.

Gammalt tandguld som ligger i en byrålåda till ingen nytta, har faktiskt ett värde. Med jämna mellanrum besöks Östersund av ett företag som köper guld, silver, och diverse samlarobjekt.

Annons

– Det roligaste med jobbet är när det kommer en äldre person med sin gamla tandrad. De blir väldigt glada när de upptäcker att tandguldet faktiskt är värt pengar. De tror det är värt en hundring, men så får de kanske 1500 kronor, säger Carina Olsson.

Hon och Börje Sjöberg, i företaget 18K Luleå, reser runt i Norrland och köper upp silver, guld, mynt, sedlar och andra samlarobjekt.

– Vi är här var sjätte eller åttonde vecka, säger Börje Sjöberg.

De guld- och silvermynt de köper in av Jämtarna, och andra i Norrland som är 18K:s verksamhetsområde, säljs vidare. Silvermynt säljs till Boliden, vars verksamhet bland annat består i återvinning av metaller samt guld och silver. Guldmynten säljs till Schweiz.

– Det är lite bättre pris där, säger Börje Sjöberg.

Pristoppen ligger i historien berättar Börje Sjöberg.

I dagsläget (i lördags) ligger guldpriset, det som företaget betalar kunderna, för 18 karat 128 kronor per gram.

– Men för några månader sedan låg det på cirka 150 kronor per gram, säger Börje Sjöberg.

Under LT är på plats kommer en kvinna in med en massa klockor, både armbandsklockor och fickur.Börje Sjöberg känner på armbandsklockan.

– Ju äldre guldklockan är desto mer guld innehåller den. Klockor från 1970-talet innehåller dubbelt så mycket guld som klockorna idag, säger han.

För att fastställa vilket karat guldet har tar han prover med en syra.

Kvinnan fick 800 kronor för armbandsklockan.

Var och en som kommer för att få sina saker värderade och kanske sälja dem måste visa upp legitimation. Alla artiklar som Börje Sjöberg och Carina Olsson köper dokumenteras.

– Informationen lämnas sedan till polisen för granskning, säger Börje Sjöberg.

Anledningen är att polisen ska kunna upptäcka stöldgods på det sättet.

Mer läsning

Annons