Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaaltije räddas av nytt EU-utvecklingsprojekt

Gaaltije räddas undan nedläggning. Nya EU-miljoner tryggar framtiden och innebär dessutom att det sydsamiska kulturcentrumet kan utöka personalstyrkan.

Annons
Ingwar Åhrén är verksamhetschef på Gaaltije i Östersund och mycket lättad efter beskedet att verksamheten får 8,5 miljoner kronor för att fram till och med 2011 driva ett nytt EU-projekt.
- Det är klart att det här känns bra. Vi har jobbart så hårt för att få till stånd det här projektet så när de helt plötsligt säger ja så blir man nästan lite förvånad.
Det sydsamiska kulturcentrumet Gaaltije har under en lång tid levt under hot om nedläggning och turerna det senaste året har varit många.
- Vi har levt på marginalen och det har varit skakigt och gungigt den senaste tiden, säger Ingvar Åhrén.
Redan sommaren 2007 stod Gaaltije utan EU-projekt och därmed fanns ingen framtida finansiering. Sedan dess har det sydsamiska kulturcentrumet hankat sig fram genom att söka mer tillfälliga medel och driva kortare projekt. En period sattes hoppet till ett statligt kulturanslag som skulle kunna finansiera verksamheten. Men Gaaltije fick inget gehör hos regeringen. I augusti blev det klart att kulturcentrumet skulle få driva ett projekt som finansierades via Riksantikvarieämbetet. Men pengarna skulle bara ha räckt fram till november i år så de nya EU-miljonerna kom mycket lägligt.
De nya EU-pengarna ska användas för att driva ett projekt där Gaaltije ska ta fram ett kunskaps- och planeringsunderlag för att utveckla det sydsamiska samhället. Det handlar bland annat om att stärka den sydsamiska kulturen men också om att stimulera den samiska näringen.
- Det man helt klart kan säga i dag är att det här kan ge upphov till nya näringar inom det turistiska området, säger Ingwar Åhrén.
Det nya EU-bidraget räcker alltså för att Gaaltije ska kunna bedriva sin verksamhet fram till år 2011. Pengarna innebär också att personalstyrkan ska utökas från tre personer till fem.

Mer läsning

Annons