Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyraårsplan ger Östersund hundratals lägenheter

/

Mellan 200 och 320 nya lägenheter planerar Östersundsbostäder att bygga under de kommande fyra åren. Jens Nilsson säger att bostadsbolaget har lärt sig mycket sedan den förra byggboomen.

Annons

– Det pågår en diskussion med Fältjägaren och i slutet av mars ska vd Bengt Rådman rapportera till Östersundsbostäders styrelse, berättar Jens Nilsson, kommunalråd i Östersund och ordförande i Östersundsbostäders styrelse.

I förslaget för tillväxtprogram för Östersunds kommun är målet att det år 2020 ska finnas 70 000 invånare i Östersund. Då blir bostäder en nyckelfråga.

– Det politiska målet är ju inte antaget än, men från Östersundsbostäders sida ska vi slå fast en plan i slutet av mars och där siktar vi på att bygga 50-80 nya bostäder per år under de närmaste fyra åren, säger Jens Nilsson.

Antalet är baserat på att Östersundsbostäder vill att ett rimligt antal nybyggda lägenheter ska komma ut på marknaden varje år.

– Det handlar om att släppa ut bostäder på marknaden i en bra takt. Vi måste sprida ut det lite, vi kan inte släppa ut 200 lägenheter under ett år, säger Jens Nilsson.

Det kan tyckas konstigt då bostadskön är lång och efterfrågan på lägenheter är stor.

Att behovet av bostäder finns konstaterar Jens Nilsson, men han menar att det är viktiga erfarenheter från när Torvalla byggdes som ligger bakom återhållsamheten.

– Det var ett problem att det kom ut väldigt många bostäder på väldigt kort tid, med tomma lägenheter som följd. Men den här gången har vi bra förutsättningar. Vi behöver inte vara lika rädda att bygga som vi har varit tidigare, säger Jens Nilsson.

Den här gången är Östersundsbostäder väldigt fokuserade vid attraktiva områden med centrala lägen, Stadsdel norr, Remonthagen och Valhall.

– När vi bygger nytt tror jag också att attraktiviteten i Torvalla ökar. Människor ser att där finns det ett socialt etablerat 20 år gammalt bostadsområde och jämfört med nybyggnation kommer prissättningen där att framstå som rimlig.

I vilken utsträckning har Östersundsbostäder råd att bygga?

– En av de frågor som ska besvaras i slutet av mars är vilken avkastning som krävs. Hur mycket Östersundsbostäder ska låna för att bygga och hur mycket eget kapital som ska användas måste ägarna besluta om. Men det kommer inte att belasta skattebetalarna, säger Jens Nilsson.

Mer läsning

Annons