Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra danska merinobaggar ska förädla Jämtlands fårbestånd

/
  • Under sommaren får Brian och de andra baggarna hålla sig i karantän. Men sen får de bege sig ut i länet och sprida sina gener.
  • Anna Hedendahl med ett av sina Merinofår.
  • Merinoullen är känd för sin extremt finfibriga kvalitet, som är tät och krusig vilket lämpar sig till tunna, mjuka och kroppsnära plagg.
  • Ute i Anna Hedendahls ladugård bor just nu Ib, Brian, Öjvind ochw Zorro. Det är fyra danska merinobaggar som väntar på att deras karantän ska vara över. Projektet Ullforum, som verkar för att förädla den jämtländska ullproduktionen, har importerat dem för att de ska hjälpa till att avla fram jämtländska får med ull av fin kvalitet.Foto: Ulrika Andersson

Fyra danska baggar står för tillfället i karantän i en ladugård i Lit. Efter sommaren är karantänen över och då ska de ut till fårägare i länet och sprida sina gener.

Annons

De fyra danska baggarna Ib, Öjvin, Brian och Zorro står för närvarande hemma i Anna Hedendahls ladugård i Litsböle. Där står de i väntan på att karantänen ska ta slut.

Baggarna har anlänt för att hjälpa till att förädla kvalitén hos fåren i länet, vilket är ambitionen hos projektet Ullforum.

– Tanken är att vi inom projektet ska få tillgång till ull av bra kvalitet för att kunna få fram merinoull som kan spinnas i finspinnerimaskiner. Vi har ett så kallat mini-mill, ett litet gårdsspinneri i Ås, säger Anna Hedendahl, husdjursagronom.

Och för att få till ull med mjuk och skön kvalitet – där garnet är av verkligen fintrådig kvalitet – då föll valet på merinofåren. De producerar mer ull än många andra får. Ullen är dessutom av extremt finfibrig kvalitet, som är väldigt tät och krusig vilket lämpar sig till tunna, mjuka och kroppsnära plagg.

Anna Hedendahl begav sig till Danmark i december för att titta ut lämpliga merinobaggar. Sedan väntade en hel del byråkratiskt arbete med att ansöka om karantän och gå igenom exakt vad som gäller för detta.

– Jag har säkert lagt ned en månads heltidsarbete med det, säger Anna.

Under tiden byggde hennes sambo i ordning boxar för baggarna i ladugården.

– Vi valde att ha de här eftersom vi inte har några andra får här.

Och i mars anlände Ib, Öjvin, Brian och Zorro, i specialtransport för djur, där föraren hade kameraövervakning på baggarna hela resan.

– När de kom fick vi rulla ut en pappersmatta eftersom de inte fick sätta ned klövarna utanför boxarna. Bär de på något har de det ofta i klövarna, säger Anna.

Och nu genomgår baggarna fortfarande en hel del prover av olika slag för att det ska säkerställas att de inte tagit med sig någon utländsk smitta in landet.

Karantänen innebär också att de inte får lämna boxarna alls fram till september.

– Hade vi haft mer tid på oss hade vi kunnat anpassa karantänen så den var över innan sommaren, men nu gick inte det, säger Anna, som så snart det går i alla fall ska förse dem med färskt gräs från gården.

Och hittills verkar baggarna vara nöjda över sin situation och friska från sjukdomar. Och i Danmark har de alla fyra redan hjälpt till att avla fram små lamm.

– Brian har till och med blivit framröstad som den bästa äldre baggen i Danmark, berättar Anna.

Till hösten väntar sedan möten med jämtländska tackor av rasen Svea, som tillsammans med merinobaggarna blir en bra kombination av fint ull och bra kött.

063-15 55 30

catarina.montell@ltz.se

Mer läsning

Annons