Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fylleslaget på brandstationen: För jävligt

/
  • Personalfesten började i bodegan som ligger i brandstationens källare. Efteråt fortsatte festligheterna i själva ambulanshallen.Foto: Jan Andersson”Festen måste ha spårat ur”, säger räddningsförbundets chef Morgan Olsson. Foto: ingvar ericsson
  • Personalfesten fortsatte i den här ambulansen som bland annat innehåller kuvös för barnafödslar. Efter festen var ambulansen obrukbar.
  • Östersunds brandstation har funnits i samma hus i 98 år. Nu ska man flytta           till gamla ATS-området. Men innan flytten hann personalen med en sista utryckningsfest – som gick fullständigt överstyr för några av deltagarna.Foto: Jan Andersson

Det började som en trevlig utryckningsfest i ambulanshallens bodega. Men framåt natten fortsatte ett gäng på fem personer festen i en av ambulanserna. Bland annat tömdes två tuber lustgas och ambulansen grisades ner och blev obrukbar.

Annons

Det var när personalen på brandstationen hade sin bartömning i källarens bodega för 14 dagar sedan som festen urartade. Med på bartömningen var brandmän, ambulanspersonal och anställda vid SOS alarm.

Det var lite extra festligt den här gången när man firade att det var sista samlingen i gamla brandstationen.

Festen som hade ett 70-tal deltagare, var från början städad nere i bodegan, men framåt nattimmarna kom ett gäng på fem anställda inom räddningstjänsten på att de ville fortsätta firandet i själva ambulanshallen.

Den största ambulansen i hallen, som bland annat innehåller en kuvös för barnafödslar, blev till festlokal och några i gänget tömde två av ambulansens tuber med lustgas. Samtidigt så dracks det öl i ambulansen och burkarna slängdes på bilgolvet. Efter festen var ambulansen obrukbar.

– Tänk om det blivit en utryckning den natten och ambulansen kommit till en olycksplats och behövt lustgas. Då hade det blivit svårt att förklara vart den tagit vägen, säger en uppgiftslämnare till LT.

Morgan Olsson är chef för Norra Jämtlands räddningsförbund. Han bekräftar att händelsen verkligen inträffat och han beklagar det djupt.

– Det är helt enkelt för jävligt att något sådant här kan hända och jag tycker det hela är fruktansvärt att man kan ge sig på ett utryckningsfordon. Helt oacceptabelt, säger Morgan Olsson.

Han berättar att det var en utryckningsfest efter 98 år i de gamla lokalerna. Alla som jobbat i huset, som räddningspersonal, sjukvårdsrådgivare, SOS-personal och landstingsanställda inom ambulansen var med och firade de 98 åren i gamla brandstationen.

– Jag var själv med på kvällen ända fram till halv tolv och då var det lugnt, men sedan hade det tydligen spårat ur, säger Olsson som säger att händelsen nu har inneburit att det från och med nu är totalt alkoholförbud inom räddningstjänstens lokaler.

– Även om en brandman är ledig och kommer till jobbet för att basta får han inte ens ha med sig en mellanöl. Det är bara vanlig läsk och juice som gäller i fortsättningen.

Chefen för akut- och ambulanssjukvården, Britt-Marie Stolt, säger att händelsen kommer att internutredas. I övrig vill hon inte lämna några kommentarer.

Personalchefen Björn Ahlnäs vid Jämtlands läns landsting säger i en kommentar:

– Naturligtvis är det förbjudet att hålla fest i såväl ambulanshall som ambulanser. Det här är lokaler och utrustning som ska klara att rädda liv och som ska kunna användas akut och direkt. Vi ser väldigt allvarligt på detta och de disciplinåtgärder som finns till hands är skriftlig varning eller avsked, säger han.

En av de anställda har ertappats i en liknande situation tidigare och har nu blivit avsatt från sin tjänst.

Mer läsning

Annons