Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskmisstänkta klarar sig utan repressalier

Två elever på Mittuniversitetet klarar sig utan några repressalier efter att de båda misstänkts ha fuskat under en tentaskrivning.

Annons

Institutionen för informationsteknik anmälde i höstas två studenter till Mittuniversitetets disciplinnämnd efter misstankar om att de fuskat på en tentamen. Anmälan från institutionen gick ut på att de båda studenternas svar på vissa frågor i tentaskrivningen var väldigt lika. De båda hade dessutom gjort sådana fel i sina skrivningar som, enligt institutionens lärare, rimligen inte bör kunna göras oberoende av varandra.

Studenterna uppger från sitt håll att de samarbetade under förberedelserna inför tentamen och att de då använde samma formler som under själva tentan. Studenterna hävdar att de inte har fuskat och inte bytt någon information under skrivningen.

Ärendet har tagits upp i Mittuniversitetets disciplinnämnd. Nämnden konstaterar att studenternas svar på tentan är väldigt lika i vissa delar. De båda har också gjort felaktigheter som är identiska och väldigt ovanliga. Disciplinnämnden konstaterar dessutom att de båda studenterna suttit på ett sådant sätt i tentamenslokalen att de teoretiskt sett skulle ha kunnat fuska genom att visa svar för varandra. Däremot har tentamensvakten inte rapporterat något misstänkt under själva skrivningen.

Disciplinnämnden anser därför att likheterna i de båda studenternas svar på skrivningen inte räcker som bevisning för att de båda har fuskat.

Mer läsning

Annons