Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrade blir VIP-personer

/
  • – Här ska det bli plats för 15 rullstolar på allra bästa läktarplats, berättar Ambjörn Sandler. Foto: Jan Andersson
  • Sven-Erik Johansson på Lions och Ambjörn Sandler i tillgänglighetsgruppen ska se till att de rörelsehindrade som kommer till skidskyttetävlingarna får bästa tänkbara service.Foto: Jan Andersson

När skidskytte-VM gick i Östersund 2008 så fick de funktionshindrade den bästa tänkbara servicen. Efter det har arrangörerna fått blodad tand och till de kommande världscuptävlingarna kommer funktionshindrade att bli behandlade som VIP-personer.

Annons

– Vi vill att alla ska kunna komma till tävlingarna och känna sig välkomna, med eller utan rullstol, säger Ambjörn Sandler, som är ordförande i tillgänglighetsgruppen. Under VM-tävlingarna var det 150 funktionshindrade som vi tog hand om och vi hoppas att lika många kommer till skidskyttet den här gången.

Det nya inför årets tävlingar är att kommunen byggt en permanent handikapptoalett under läktarna och att arrangörerna har ett värmetält speciellt för funktionshindrade.

– Där kommer vi att bjuda på varm dryck, säger Sandler som också berättar att man monterat en hörselslinga, där hörselskadade kan höra speakern direkt i hörapparaten.

Till sin hjälp inför de stundade tävlingarna har arrangörerna fått hjälp av 12 medlemmar från Lions i Östersund som ska finnas på plats.

– Vi ska exempelvis hämta rullstolsburna vid den övre parkeringen där handikapplatserna finns och hjälpa dem hit ner till läktarna, säger Sven-Erik Johansson i Lions. Vi kommer att jobba i skift och det ska alltid finnas minst fem av oss här under hela tävlingstiden.

På skidstadion finns plats för 15 rullstolar på bästa läktarplats och tillgänglighetsgruppen har även reserverat platser för äldre och andra som behöver speciell hjälp.

– Jag tror att de kommande tävlingarna kommer att bli lika spännande för alla besökare, säger Ambjörn Sandler. Ingen kommer att känna sig utanför.

Mer läsning

Annons