Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionärerna som ser till att Storsjöcupen fungerar

/
  • Gunvor Lund-Falgén basar i köket. Hon är spindeln i nätet när 20 000 portioner mat ska tillagas dagligen.
  • Emil Gabrielsson, Anton Sunding, Henrik Green, Andreas Danielsson, Johannes Patz och Simon Norling tävlar om     en sak: att slippa städa toaletterna. Den tvivelaktiga ”vinsten” i sammanhanget består i att få plocka skräp.
Foto: Henrik Flygare
  • Janne Jonsson och uppdrags-ledaren Roger Östlund står vid Röda Korsets sjukstuga. Även om ett par ambulanser fått tillkallats under veckan plåstras det främst om skavsår där.
  • Katarina Lindell-Thelin dirigerar trafik vid Sportfältet. Bland alla hundratals bilar håller hon fokus uppe genom att prata med sig själv.

Sportfältet myllrar just nu av folk. LT har minglat med några av de personer som är nödvändiga för att få Storsjöcupen att fungera.

Annons

Redan vid infarten till cupens hjärta, fotbollsplanerna på Sportfältet, står en kvinna i neongul väst och vinkar in bilar.

Med yviga rörelser och fokuserad blick låter hon ett tjugotal förare veta var de ska ta vägen – varje minut.

– Men nu är det ingenting jämfört med i går kväll när laget från Uganda skulle spela. Då hade vi fullt på alla parkeringar, säger Katarina Lindell-Thelin under tiden som hon dirigerar trafiken.

– Jag började vid halv sju i morse och har inte haft en lugn stund sedan dess. Men jag försöker prata med mig själv för att hela tiden hålla uppe fokus.

Får du några klagomål

från bilisterna?

– Det är oftast män som är gnälliga och ställer krav, de ska ha skugga till sin bil och så vidare. Men de flesta är faktiskt snälla och trevliga.

Inne i köket på Storsjöskolan har Gunvor Lund-Falgén fullt upp.

Hon är samordnare för de sammanlagt elva kök som tillagar mat åt Storsjöcupens deltagare.

– Jag har tre telefoner att hålla koll på och folk ringer hela tiden, säger hon under en av dagens något lugnare perioder, precis innan lunchruschen har dragit i gång.

Totalt handlar det om att tillaga närmare 20 000 portioner mat per dag.

– Vi räknar med ungefär 6 000 spelare och med tre måltider per dag blir det minst 18 000 portioner, säger Gunvor Lund-Falgén som arbetat i cupens kök under 17 turneringar.

– Det blir att man lever för Storsjöcupen de här dagarna. Vi är på plats klockan fem på morgonen och jobbar till kvart i tio på kvällen, säger hon.

På asfaltsplanen bredvid cupområdet går sex killar omkring och plockar skräp. De är anställda av kommunen som sommararbetare.

– Burkar, benskyddstejp och godispapper är det absolut vanligaste skräpet, säger Andreas Danielsson.

Skräpplockning i all sin ära.

Alla sex är rörande överens om att jobbet egentligen handlar om en enda sak:

– Att slippa städa toaletterna, det är den absolut värsta biten, säger Henrik Green.

En av killarna, som vi låter vara anonym med hänsyn till eventuella repressalier från arbetsledaren, erkänner:

– Men man slipper om man inte är i närheten av toaletterna. Jag har fortfarande inte städat där, viskar han.

Bland alla fotbollsspelande ungdomar finns också en viss skaderisk.

Janne Jonsson från Röda Korset har koll på läget:

– Förmiddagarna brukar vara ganska lugna, då är spelarna utvilade och pigga. Men senare under dagen blir de trötta och tappar koncentrationen. Då är det lättare att de skadar sig, säger han.

Vilka är de vanligaste åkommorna?

– Skavsår är det problem som vi oftast stöter på. Sedan är det ofrånkomligt med ett och annat värmeslag när det är så här varmt. Men vi påminner om att man bör dricka mycket och tycker att spelarna har blivit bättre på den fronten, säger Janne Jonsson.

Ett kollektivt jubel avleder uppmärksamheten från diskussionen vid sjukstugan.

Någon har gjort mål. Kan det ha varit ett norskt lag?

Mer läsning

Annons