Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt när politikerna mötte förstagångsväljarna

Välfärd, jobb – och invandring. Det var de dominerande ämnena när sju av åtta riksdagspartier möttes i debatt på Jämtlands gymnasium.
– Det gick väldigt intensivt till vissa stunder, säger Arba Kokalari (M), som deltog i debatten.

Annons

Kristdemokraterna dök inte upp, men alla andra riksdagspartier fanns på plats när Jämtlands gymnasium hade bjudit in till valdebatt. Kent Ekeroth (SD), Arba Kokalari (M), Jessika Svensson (V), Hanna Wagenius (C), Erik Scheller (FP), Kalle Olsson (S) och Björn Lindgren (MP) deltog i debatten.

Debatten hade två huvudämnen, välfärd och jobb. Då publiken till stor del bestod av förstagångsväljare blev ungdomars villkor ett fokus i debatten.

– För oss handlar valet om er, alla unga människor, ni som går ut gymnasiet. Vi vill satsa på att ni som är här inne ska ha ett jobb när ni går ut gymnasiet, sa Arba Kokalari.

Kalle Olsson, som kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna, tryckte mycket på utbildning under debatten.

– Jag pratade med några unga som hade sökt in på Mittuniversitetet i höst. De kom inte in. Problemet var inte att de saknade behörighet. Problemet var att man har dragit ner på platser på Mittuniversitetet. För mig är det hål i huvudet när det råder skyhög ungdomsarbetslöshet. När Alliansen var på väg att vinna valet pratade de om massarbetslöshet. Då låg den på sex procent. I dag är den på åtta procent. Vi brukar fråga om det råder massarbetslöshet i dag, men får inga svar, sa Kalle Olsson.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth ansåg att hans parti har utrymme för att både sänka skatter och investera i välfärden. Detta genom att hålla nere kostnaderna när det gäller invandring.

– De andra partierna sitter här och pratar om att investera i välfärden. De har inte pengar till det. Vi har de pengarna eftersom vi gör den prioriteringen som de inte vågar.

Flera av politikerna reagerade kraftigt på Kent Ekeroths prat om kostnader för invandringen – däribland riksdagskandidaten Hanna Wagenius från Centerpartiets ungdomsförbund.

– Det är viktigt att inte gå på den Sverigedemokratiska retoriken om att det är så vansinnigt dyrt med invandring. Vet ni vad mer som är dyrt? Vi som har gått i skolan. Vi bidrar inte till samhället förrän vi kommer ut i arbete, ungefär 27 år efter att vi föds. Det är ingen förlustaffär för Sverige att låta människor komma hit och bygga sina liv. Det är en moralisk fråga när människor flyr från förtryck.

Vänsterpartiets Jessika Svensson tyckte att det är problematiskt om man sätter en peng på människors värde.

– Vi kostar alla pengar. Vem ska bestämma vem som är lönsam i längden? Jag är ateist, men jag ber till högre makter att det inte är Kent Ekeroth.

Mer läsning