Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuglesangs rymdäventyr kan hjälpa äldre till en bättre hälsa

/
  • Regeringen satsar fem miljoner på ett forskningsprojekt kring äldres fysiska träning. Arbetet ska ledas av professor Per Tesch.Foto: Håkan Luthman

Rymdforskning hjälper äldre till bättre hälsa. Nu startas ett spännande projekt Seniorpuls på Mittuniversitetet där de i forskningsmiljö ska ta hand om äldres fysiska träning. Regeringen har satsat fem miljoner i projektet.

Annons

I går inbjöd SPF i Jämtland till en temadag om boende för äldre.

Många besökare hade lockats av professor Per Tesch från Mittuniversitetet som berättade hur hans projekt för Svenska rymdstyrelse kan tillämpas för att ge äldre bättre hälsa.

– Just nu är Christer Fuglesang i rymden och under den korta vistelsen händer det inte mycket med hans kropp, säger han. Men om han stannat längre hade han förlorat muskelmassa och fått ett urkalkat skelett.

Det är precis det som händer i åldrandet om man inte är aktiv.

– Muskeln är kroppens största organ och en reservoar för alla metabola och hormonella processer. Det som händer när vi blir äldre, vare sig vi vill eller inte, är att muskelmassan börjar sjunka ihop, säger Per Tesch.

– Vi kan inte tillverka lika mycket proteiner, men vi kan streta emot. Därför är styrketräning viktigt för den bygger proteiner och muskelvävnad men det gör inte konditionsträning på samma sätt.

Det kan räcka med en kvart om dagen om man roterar runt med olika kroppsdelar.

Det är i varje fall en bra början som garanterat ger effekt.

Per Tesch har tillsammans med kollegor tagit fram något som liknar en stor jojo, efter det att NASA ställt sig frågan hur man ska kunna styrketräna i rymden.

Lyfta skrot går ju inte, på grund av tyngdlösheten, därför använde de sig av sin kreativitet och försökte tänka till.

Allt bygger på den tröghet som lagras i ett roterande svänghjul. Principen går att använda för de äldres träning.

– ESA och NASA har också finansierat en del studier som gjorts med äldre som har tränat med jojon och det har fungerat jättebra.

– Vi gör en studie just nu på Remonthagen med strokepatienter, men än finns inget resultat att presentera. Strokepatienter har väldigt svårt att kontrollera sina rörelser och därför tycker neurologerna att träningen är bra.

Nu har alltså Mittuniversitetet fått fem miljoner från regeringen att starta projektet Seniorpuls.

Nu ska verksamheten byggas upp sedan blir det Per Tesch jobb att jaga sponsorer.

– Här finns det förstås samhällsvinster att göra, inte bara direkt hos de 100 äldre som ska träna hos oss. Detta ska sprida sig till grannkommunerna, men finansieringen är inte helt klar.

Förhoppningen är start nästa vinter.

Träningen ska vara kommersiell men projektet får inte konkurrera med andra aktörer.

– Det blir ett finsnickeri med jurister, men jag är optimist och tror att vi kan dra in mycket externa forskningsmedel, säger Per Tesch.

– Det här ingår även som en stor del i vår profil i det idrottsvetenskapliga programmet. Det som syns handlar om vintersport och skidor, men det är inget som ett universitet drar in stora pengar på.

Mer läsning

Annons