Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösöstörten är tillbaka – nu i en säkrare upplaga

/
  • Malin Höglund och Elin Hedman, Yrangruppens praktikanter, gräver målgången i Kärringbacken.   Foto: Ulrika Andersson
  • Stefan Nyberg från Östersund-Frösö Slalomklubb och Anders Lodin, banchef sätter upp skyddsnät.Säkertheten den här gången är, jämfört med för 20 år sedan, betydligt bättre.
  • Frösöstörten är tillbaka efter 20 år.

1990 deltog världseliten i Frösöstörten, Pirmin Zurbriggen och Ylva Nowén stod då som vinnare. Nu 20 år senare är störtloppstävlingen tillbaka som en folkfest.

Annons

Frösöstörten 1990 var en unik störtloppstävling som gick ner för Gustavsbergsbacken och Frösöns gator. Nu är Frösöstörten tillbaka men för allmänheten och deltagarna kan välja att delta i tävlingsklass eller som motionär.

– Det är strax under 200 anmälda och det finns 20 platser kvar för efteranmälan, säger Robban Älvendal från Yrangruppen.

Banan sträcker sig från Gustavsbergbacken ner genom Frösöns gator till Östbergsskolan och fortsätter nerför Kärringbacken till planen framför Vallaleden. Storsjöyran har samarbetat med ÖFS för att kunna förverkliga Frösöstörten anno 2010. Bortsett från några mindre ändringar av banans sträckning och att det 1990 var en kvällstävling är Frösöstörten den samma.

Säkerheten är bättre nu än för 20 år sedan. Nu har banan byggts med samma säkerhetskrav som en elittävling. 1990 användes inga skyddsnät men nu används så kallade B-nät som är klassade för världscuptävlingar. Under tävlingen kommer Röda Korset och ÖFS banläkare finnas på plats.

– Det är en stor insats för bara några timmar men förhoppningsvis blir det ett roligt race, säger Janne Karlsson.

2 000 kubikmeter natursnö och 2 000 kubikmeter konstsnö har blandats ihop för att bygga den 950 meter långa störtsloppsbanan. En åkare i minuten kommer släppas ner för backen och banan tar omkring en och en halv minut att åka.

– Kristina och Ylva kommer kanske att vara med, de funderar på det, säger Janne Karlsson.

Yrangruppen satt vid årsskiftet och funderade på att återuppliva Frösöstörten igen och Janne Karlsson har under flera år funderat på att göra det under Vinterparkens vingar.

– Det föll sig bra att det blev under Vinterfestivalen och det är extra kul att det är 20 år sedan, säger Janne Karlsson.

En stor del av Kärringbacken är tänkt som publikområde med kafé, underhållning och en speaker.

Mer läsning

Annons