Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösöpräst: Man ska inte kunna neka till vigsel av homosexuella

/

– Det är väl rimligt att kyrkan behandlas som andra trossamfund, när kyrkan inte längre är styrd av staten.
Det anser Lars-Åke Wikström, präst i Frösö församling.

Annons
Men han förstår inte varför, främst kristdemokraterna, måste hänga upp sig så vid ordet, äktenskap, som främst handlar om en juridisk relation.
– Det är inget anmärkningsvärt att ord och begrepp får ändrad betydelse.
– Historiskt har äktenskapet handlat om man och kvinna, men i dag har det bytt betydelse och fått en ny dimension, säger han. Det finns inga teologiska argument till varför man inte kan kalla samkönade förhållanden för äktenskap.
Kristdemokraterna vill att man ska skilja den juridiska delen från den kyrkliga.
– Det är ett enkelt sätt att lösa det på, det kan vara smidigt. Det kanske är så att vi inte ska hålla på med den juridiska biten. Men vigselbegreppet har ett symbolvärde. Det är olyckligt om tanken på ett inklusivare äktenskapsbegrepp föranleder denna förändring. Jag tror att det kan uppfattas som ett svek mot de som hoppas på att få gifta sig i kyrkan.
Han säger att många värdesätter att komma till kyrkan och gifta sig och han ser det även som en förmån att få "betjäna människor i den situationen". Helst vill han ha kvar helheten.
Nu måste även prästerna söka tillstånd för att förrätta vigsel?
– Jag förutsätter att det är ren formalia. Däremot anser jag att blir man vigselförrättare då ska man ställa upp på de villkor som är. Man ska inte kunna säga att man inte vill viga homosexuella exempelvis.
I förslaget till ny äktenskapslag framgår det att vigselförrättare inte är skyldiga att förrätta vigsel.
– Det är en mesig variant. I praktiken är det så att om två killar eller två tjejer vill gifta sig så vänder de sig till en präst som de vet verkligen vill viga dem. Det handlar om en bekräftelse och då är det viktigt med ett bra bemötande.
Lars-Åke Wikström lever tillsammans med en man och han menar att det är en fördom att kyrkan är en homofob värld.
– Här finns i stället en kultur och miljö som ger plats för folk med annan sexuell läggning, säger han.
J Blir man vigselförrättare då ska man ställa upp på de villkor som är. Man ska inte kunna säga att man inte vill viga homosexuella exempelvis.
Lars-Åke Wikström, Frösö församling

Mer läsning

Annons