Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgårdarna räddas kvar – i sista sekund

/
  • ”Blir gården kvar? Gör den? Jaaaaaaaaa!”. Joline Wikman, Hanna Brovinger och Petronella Gudmundsson på Ängsmogården i Torvalla är överlyckliga när LT ger dem beskedet att politikerna har tänkt om och nu ska låta fritidsgården få vara kvar.
  • ”Socialdemokraterna hade ett möte där man tog ett inriktningsbeslut om att inte lägga ner fritidsgårdarna, att bevara det mesta möjliga”, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersund.
  • ”Blir gården kvar? Gör den? Jaaaaaaaaa!”. Joline Wikman, Hanna Brovinger och Petronella Gudmundsson på Ängsmogården i Torvalla är överlyckliga när LT ger dem beskedet att politikerna har tänkt om och nu ska låta fritidsgården få vara kvar.

Det blir ingen nedläggning av fritidsgårdarna i Östersund. Beslutet fattades av socialdemokraterna i Östersund på måndagskvällen.

Och på Ängsmogården jublar eleverna.

Annons


– Är det sant? Det är toppen att vi har fått det här beskedet, säger Petronella Gudmundsson i årskurs 7.

Den politiska agendan har sedan i maj varit att spara 2,5 miljoner kronor på fritidsgårdarna i Östersund. Dragonen på Körfältet, Ängsmogården i Torvalla, Östmans på Frösön och Morénska villan i centrala Östersund fick silkessnöret i ett förslag redan i maj och kommunen har arbetat utifrån nedläggningar.

Men på måndagskvällen gjorde S-politikerna i Östersund en helomvändning.

– Socialdemokraterna hade ett möte där man tog ett inriktningsbeslut om att inte lägga ner fritidsgårdarna, att bevara det mesta möjliga, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vad innebär det konkret?

– Bra fråga. Jag vet inte just nu. Vi har en rad ingångna avtal, uppsägningar och fastigheter som jag inte har koll på.

Kommer uppsägningar och andra avtal att rivas upp?

– Jag vet inte vilka konsekvenser det får. Det finns lätta och svåra vägar att göra saker på. Det jag håller på med just nu är att prata med tjänstemän om hur vi ska gå tillväga.

S-beslutet från i måndags, att prioritera barn- och utbildningsnämnden med fem extra miljoner och med särskilt fokus på fritidsgårdarna, kom i absolut sista sekund. Så pass sent att Björn Sandal i dag inte kan ge raka besked till ungdomar och personal som berörts av de redan pågående neddragningarna.

Kan alla berörda jubla nu?

– Det vet jag inte. Jag vet inte vad konsekvenserna blir, men det är klart att det finns hopp för dem utifrån ett sådant här beslut.

För frågan är bland annat om det påbörjade fritidsgårdsbygget på Parkskolan ska stoppas eller om det ska fortsätta.

– Frågan är om vi får en ny fritidsgård eller har kvar alla de gamla. Eller båda delarna.

På tisdagen fanns uppenbarligen inga tydliga svar på frågorna om fritidsgårdarna mer än att de i största möjliga mån ska bevaras.

– Vi skruvar om i elfte timmen. Det är i sista minuten det blir besked om att vi ska ändra vår budget.

I dag, onsdag, kommer barn- och utbildningsnämnden fatta det slutgiltiga beslutet om framtiden för fritidsgårdarna.

På Ängsmogården i Torvalla har framförallt tre elever stått bakom protesterna mot nedläggningen: Joline Wikman, 12, Hanna Brovinger, 12, och Petronella Gudmundsson, 13.

De har skrivit protestbrev, uppvaktat rektorn och högsta skolpolitikern Björn Sandal och protesterat i tidningarna. Att politikerna nu tänkt om får dem att jubla helt spontant.

– Åh, shit vad glad jag blir, utbrister Joline Wikman.

– Gården är ett andra hem för barnen och alla har varit skiträdda att den skulle stängas, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons