Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridykning kan rädda fler från att drunkna

Fridykande räddningspersonal ökar möjligheterna för att rädda personer i bil som hamnat under vatten. Under hösten har Mittuniversitetet i samarbete med Räddningsverket utfört tester för att rädda fler från att drunkna.

Annons

Varje år drunknar fler än 100 personer i Sverige, av dessa har mellan fem och tio personer suttit i bilar som hamnat i vattnet.

– Vi är nu övertygade om att fridykning skulle kunna komplettera den ytbärgning och luftdykning som används i dag och bidra till att fler liv kan räddas, säger Erika Schagatay, professor på Mittuniversitet i ett pressmeddelande.

Det är hon som har utvecklat metoden.

Metoden går ut på att dykarna arbetar i par och göra korta växelvisa dyk. En person som fastnat under vattnet klarar sig minst tio minuter, ibland upp till en timme.

Räddningen med fridykning tog mellan fyra och sex minuter inklusive sökning och uppmärkning av bil, öppning av dörr eller fönster, bälteskapning, upptag av docka till ytan och bogsering till land. Testen utfördes vid Räddningsverkets skola i Sandö.

En räddningsinsats med luftdykare tar i regel längre tid eftersom dykaren använder mer utrustning jämfört med en fridykare, konstateras efter de försök som gjorts.

Förhoppningen är att resultaten från projektet kan leda till att en särskild fridykningsutbildning för brandmän startas.

Mer läsning

Annons