Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias från våldtäkt i trapphus

En man i 20-årsåldern frias från misstanke om att ha våldtagit en kvinna han var bekant med. Men han döms till en månads fängelse för våld mot tjänsteman och för narkotikabrott.

Annons

Mannen misstänktes för att ha haft samlag med en kvinna i ett trapphus mot kvinnans vilja. Mannen och kvinnan dejtade varandra under en kortare tid. Men ungefär en vecka innan den aktuella händelsen ska mannen ha sms:at till kvinnan att han bara ville vara vän med henne.

En kväll träffades de ändå på en fest hos gemensamma vänner och morgonen efter kontaktade de varandra via telefon. De träffades och gick i en trappuppgång och hade sexuellt umgänge. Kvinnan anser att mannen tvingat henne till samlag men mannen menar att det var frivilligt.

Kvinnan berättar att hon gråtit, sagt åt honom att sluta, att hon skrikit och försökt slingra sig därifrån. Mannen menar att samlaget var frivilligt men att han efter samlaget tagit upp att han hört rykten om att hon varit tillsammans med andra killar och att han därför var arg och sa fula saker till henne.

Vare sig mannens eller kvinnans berättelser anses som mer trovärdig än den andres, står det i domen.

Utredningen visar på en omfattande sms-kontakt samma dag som de träffats i trapphuset. Men rätten menar att kvinnan inte i något av sms:en använt konkreta ord för att hon ansett sig ha blivit våldtagen.

Rättsintyget visar att kvinnan utsatts för vissa skador på hjässan, knän och underliv och enligt rättsläkaren kan skadorna ha uppkommit vid ett ofrivilligt samlag. I målet har det också redovisats andra förklaringar till skadorna, till exempel att jeans och bälte kan ha skavt mot hennes underliv.

Mannen döms dock för att olovligen haft på sig fem gram hasch, som han delvis också brukat. Han döms dessutom för att han några månader tidigare slagit till en ordningsvakt i samband med avvisande från en krog.

Rätten ser allvarligt på våld mot tjänsteman och påföljden bestäms normalt till fängelse för ett sådant brott. Att mannen dessutom gjort under prövotid för villkorlig frigivning, ligger bakom beslutet att döma honom till fängelse. Men skadeståndsyrkanden från ordningsvaken ogillas. Rätten menar att det ingår i en ordningsvakt uppgifter att ingripa mot våldsamma personer och att en ordningsakt därför också bör ha viss beredskap för detta.

Mer läsning

Annons