Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friåkare på nätet möts med skepsis

/

LT kunde i lördagens tidning berätta om en ny skoterförening för friåkare, som enbart drivs på internet.

– Visst det är välkommet. Men jag tror de hade fått större genomslagskraft om de hade gått med i någon av de befintliga organisationerna, säger Jan Sund, generalsekreterare i SSCO.

Annons

Den nätbaserade föreningen Scandinavianfreeriders kom till för att nå den grupp som vanligtvis inte engagerar sig i föreningslivet.

Den har som gemensamt mål att få till en mer nyanserad debatt om friåkningen, se till så att inga fler områden i skog eller fjäll stängs för friåkning samt föra fram friåkarnas åsikter inför Nationella skoterrådet.

Jan Sund är generalsekreterare i Sveriges snöskoteråkares centralorganisation, SSCO, en medlemsorganisation för enskilda, företagare och klubbar. Han sitter även med i Nationella skoterrådet och han välkomnar initiativet – men med en hel del skepsis.

– Vi inom SSCO har ju samma åsikt som dem om friåkningen, så länge den sker inom lagens former. Och jag tror att de hade fått mycket större genomslagskraft om de hade gått med i antingen SSCO eller Snofed, som är den andra organisationen, säger han.

Att då bilda ytterligare en förening tycker han är fel väg att gå. Samarbete och en utveckling av arbetet inom befintliga organisationer hade varit bättre – och fått frågan om friåkning att nå längre eftersom dessa organisationer är så mycket större, menar Jan Sund.

– Det här var ett ämne vi talade om på det nationella snöskoterforumet i Östersund. Då sa vi att internet är en väg vi måste gå för att nå de yngre. Vill de vara med och driva på internet så hade de till exempel kunnat hjälpa till att driva på hemsidan så den blir attraktivare.

Nu ser han risken med att Scandinavianfreeriders främst blir en enfrågeorganisation.

– Det blir bara fokus på friåkningen – och vem ska då driva frågorna om förarbevis och regler? säger han.

Mer läsning

Annons