Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad fortkörare fälldes i hovrätten

En 20-årig man från Jämtland körde 46 kilometer i timmen för fort på E14 i Matfors i oktober förra året. En lagteknisk miss gjorde att mannen friades i Sundsvalls tingsrätt. Men efter en dom i Högsta domstolen fälls mannen nu av hovrätten, skriver Dagbladet i Sundsvall.

Annons

På E14 utanför Matfors får man köra 100 kilometer i timmen. 20-åringen tryckte rejält på gasen och enligt polisen körde han 146 kilometer i timmen. Han nekade och saken gick till domstol. Rätten trodde på polisen, men friade ändå mannen, eftersom Vägverket i samma veva lade ner verksamheten.

Låter det snurrigt? Ja, men bakgrunden är att Vägverket fram till 2010 var den myndighet som hade den lagliga rätten att utfärda böter. När Vägverket sedan lade ner verksamheten skulle rättigheterna övergå till den nya myndigheten, Trafikverket. Det skedde inte, därför blev Sundsvalls tingsrätt tvungna att fria mannen.

Felet ska först ha uppmärksammats i Skåne, där flertalet tingsrätter friade fortkörare.

– Det står i strid med legalitetsprincipen att döma någon som begått ett brott mot Vägverkets föreskrifter när det står i lagen att det är Trafikverket som har bemyndigandet, säger Fredrik Blomé, Ystads tingsrätt, till Dagbladet.

Principen han pratar om innebär i korthet att det inte finns något brott utan lag och inte heller något straff utan lag. Det gjorde alltså att man i praktiken kunde köra hur fort som helst på svenska vägar utan att bli straffad, i alla fall fram tills dess att Trafikverket fick även de lagliga rättigheterna att utfärda böter.

Åklagarna runt om i Sverige gillade givetvis inte det och många överklagade de friande domarna tills dess att ett liknande mål prövades av Högsta domstolen (HD).

HD gav åklagarna rätt, vilket hovrätten i Sundsvall hänvisar till, när de nu ändrar 20-åringens friande dom till ett fällande.

Mer läsning

Annons