Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagsmyset har blivit en modern ritual

/
  • ”Vi har fredagsmys vid middagsbordet då vi äter lite godare och sitter lite längre”, säger Linda Jonsson från Lit. Väninnan Kajsa Norrman från Frösön kör hela fredagsupplägget med godsaker framför ”Idol”: ”Jag sitter i soffan med femåringen och äter popkorn, dillchips med dilldipp och dricker hallonsaft. Det är jättemysigt”.
  • Kompisarna Cecilia Gustafsson, Östersund, Johanna Bergqvist, Östersund, och Filippa Helmersson, Ås, har lite olika fredagsmys. ”Jag är med familjen först och äter lite godsaker, tittar på tv och sen sitter jag vid datorn”, säger Cecilia. ”Jag är med kompisar, kollar på film och äter godis”, säger Filippa. ”Jag tittar på ”Idol”, film och dricker dricka”, säger Johanna.
  • ”Jag jobbar tyvärr på krogen på fredagskvällar, men skulle jag inte ha gjort det skulle det bli lite ost, något gott vin och tunnbröd”, säger Örjan Svensson, utflyttad östersundare som numera bor i Chamonix, Frankrike.

Kollar du på tv med familjen i kväll? Kanske med en chipsskål och dipp efter en lite godare middag? Det är fredagsmys och det är en modern ritual.

Annons

– Fredagsmyset fyller alla de kriterier på vad man inom forskningen generellt menar med en ritual.

Det säger Jonas Engman, etnolog vid Stockholms universitet, och poängterar att det vi kallar fredagsmys ur vetenskaplig synvinkel definitivt är en modern ritual fullt i klass med firandet av alla helgons dag och det lite barnsligare hallowen.

– Det finns ett mönster som kommer igen i fredagsmyset och det är någon slags passage där man passerar från vardagen till en helg. En markering att man går in i något annat.

Det handlar om att genom lite godare mat och lite mysigare mys markera att vardagen är på väg in i helgen.

– Det handlar väldigt mycket om speciell mat. Mat, när det gäller fredagsmys, är säkert chips och dipp och är det inte chips så är det morotsstavar nu i dessa hälsotider, säger Jonas Engman.

Faktum är att fredagsmys som ord faktiskt numera är ett etablerat ord som letat sig in Svenska akademiens ordlista.

Mer läsning

Annons