Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frälsningsarmén bjuder in till julbord

/
  • När allt är klart öppnas dörrarna och genast börjar lokalen fyllas. Förutom mat och fika bjuds det på dragspelsmusik.   Foto: Håkan Luthman
  • ”Många har det svårt och får aldrig tillfälle att äta julbord, vi vill göra det möjligt” säger Kjell-Gunnar Bergman, pastor.
  • Ebba Ericsson ställer ut Jansson frestelse. I övrigt är det extra mycket lax på bordet i år.

Människor som har det ekonomiskt svårt, unga, gamla, ensamma, pensionärer, hemlösa bjöds på julbord och musik på Frälsningsarmén i Östersund i går.

Annons

En bra stund innan klockan slog ett och julbordet öppnade stod människor i kö utanför. Tjugo minuter i ett var det mesta av förberedelserna klara och människor strömmade in.

Pastor Kjell-Gunnar Bergman räknar med att det dyker upp mellan 80 och 100 personer. Det är tredje året som Frälsningsarmén bjuder in på det här sättet.

Han märker att behovet av hjälp bara blir större.

– Många har det svårt och får aldrig tillfälle att äta julbord, vi vill göra det möjligt, säger Kjell-Gunnar Bergman.

Det är allt fler som vänder sig till dem för hjälp.

– Det har blivit flera bara i år. Nu handlar det inte bara om hundralappar som saknas, utan tusenlappar. Det har blivit vanligare att man kommer hit för att till exempel strömmen har blivit avstängd i hemmet, säger Kjell- Gunnar Bergman.

Han tror också att antalet som söker hjälp har ökat genom att Frälsningsarméns verksamhet blivit mer känd. Mat i form av presentkort, kläder och andra saker från loppisen är vad de kan erbjuda behövande året runt.

Det är förtjänsten från loppisen och fikaförsäljningen som används. Enligt pastorn har det gett 125 000 kronor för att stödja de som har svårt att få pengarna att räcka.

Till julbordet har ett 20-tal butiker och företag skänkt den mat som dukats upp.

Åtta frivilliga hjälper till med dukningen och att ställa fram maten.

– Jag hjälper till här då och då och tycker det är trevligt att göra nytta, säger Birgitta Gerdefalk, en av de frivilliga.

Mer läsning

Annons