Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-förslag: Landstinget bör lämna naturbruksgymnasiet

För över Åsbygdens naturbruksgymnasium till Jämtlands gymnasieförbund. Naturbruksprogrammet är inte en landstingskommunal angelägenhet.

Annons

Det skriver folkpartisten Finn Cromberger i en motion till landstingsfullmäktige.

Av tradition har lant- och naturbruksutbildningar varit en fråga för landstingen. Ett skäl har varit att det finns viktiga och värdefulla kopplingar till olika utvecklingsprojekt mellan utbildningen och Jämtlands institut för landsbygdsutveckling, Jilu.

– Landstingets egen utredning från april 2007 hävdar att det samarbetet inte längre finns och inte är aktuellt, skriver Finn Cromberger.

Han pekar på att ett antal utredningar om gymnasiets huvudmannaskap har genomförts och samtliga har föreslagit att huvudmannaskapet skall flyttas från landstinget.

Bland annat ska chefen för Jegrelius forskningscenter Ulf von Sydow 2007 ha sagt att ”Jilu, inklusive gymnasieskolan saknar gemensam måltid och har ”stuprörsorganisation” med ringa konkret samverkan. Beträffande NP förordas en övergång till JGY.”

– Frågan om huvudmannaskapet för Naturbruksprogrammet, NP, i länet har utretts flera gånger och förslag har lämnats men intet har hänt, skriver Finn Cromberger som en förklaring till motionen.

Han pekar på vikande elevunderlag, höga elevkostnader, kommande gymnasiereform och det så kallade ”frisöket” är också argument mot landtingets fortsatta huvudmannaskap.

”Därtill kommer en landstingskommunal subvention i vårt landsting om 1 300 000 kronor per år för internatboende under första skolåret”, skriver han.

Men den summan finns redan med bland landstingets förslag till besparingar.

”Naturvårdsprogrammet vid Ås gymnasieskola riskerar att bli en främmande fågel i landstingets hägn och kommer att få svårt att upprätthålla professionell kompetens och en konkurrenskraftig prissättning.”

Dessutom menar Finn Cromberger har Jämtlands gymnasieförbund förmodligen utbildningar som lämpligen kan förläggas i Ås där det finns utmärkta lokaler.

”Ett utvidgat samarbete med högskolan i Nordtröndelag och en kommande yrkeshögskola förstärker och kanske möjliggör en fortsättning av länets naturbruksutbildningar som för närvarande har lågt sökandetryck.”

Mer läsning

Annons