Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätter att låna i krisen

De svenska hushållen har lån på sammanlagt 2 227 miljarder kronor trots lågkonjunktur och rekordstora varsel. Anna-Lena Svanberg, privatmarknadschef på Handelsbanken i Östersund, tror att det beror mycket på konsumtionssamhället.

Annons

– Vi lever i ett konsumtionssamhälle och det har blivit en norm att man ska ha en viss standard, ungarna ska ha nyaste telefonen och nyaste cykeln. Då är det enkelt att ta ett sms-lån så att grannarna inte kan se att man har det dåligt ställt, säger hon.

Enligt Anna-Lena Svanberg lånar majoriteten av deras kunder till bostad eller bil, men alltså även konsumtion. Många har dåliga smålån och köper till exempel kapitalvaror på avbetalningskredit.

– Det är lite som i tv-programmet ”Lyxfällan”, att folk lånar mer än de har råd att betala tillbaka, säger hon.

För att få låna på Handelsbanken görs kalkyler enligt konsumentverkets riktning, där de kollar att personen i fråga har fast inkomst och hur mycket de har kvar att leva på efter att de betalt sina fasta utgifter. De kollar också på om personen nyss fått anställning eller om det finns risk att han eller hon blir arbetslös.

– Du kan inte komma till banken i dag när du inte har en krona i egna pengar och tro att du ska få köpa ett hus. Vi vill att man ska ha minst tio procent i eget kapital. Vi har blivit noggrannare med trygghet nu när det är så osäkra tider, säger Anna-Lena Svanberg.

På kommunens budget- och skuldrådgivning har antalet ärenden ökat med mer än tio procent på tre år, men dit kommer oftast människor som levt på existensminimum eller mindre under flera år. De vanligaste orsakerna till att folk söker sig till rådgivningen är förlustförsäljningar på hus, skilsmässor eller att man förlorat jobbet.

– Vi befarar att antalet personer som söker skuldsanering kommer att öka lavinartat till nästa år, säger Sigbritt Fjellner, som jobbar på budget- och skuldrådgivningen i Östersund.

I Jämtland delar 4 720 personer på en skuld hos Kronofogden på 794 miljoner och under det första kvartalet i år ökade antalet ärenden med 20 procent.

– Vi har känt ett ökat tryck under lågkonjunkturen, men tror inte att vi kan se följderna förrän i början på nästa år när alla varsel trätt i kraft. Nu är det många som blivit varslade men som fortfarande får sin lön, det blir en skillnad när man står där utan jobb och kanske inte kan betala sina lån, säger Anna-Karin Olsson på Kronofogden i Östersund.

Mer läsning

Annons