Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stort intresse för vaccinationer mot influensan

Intresset för vaccinationer mot den så kallade svininfluensan är högt i Jämtland och Härjedalen. Under förra veckan tog vaccinet snabbt slut på de flesta ställena i länet.

Annons

I fredags kom en andra sändning av vaccin som nu distribueras till vaccinationscentralerna och sändning nummer tre beräknas komma i mitten av veckan.

Under förra och denna vecka ska medicinska riskgrupper under 50 år med närmaste familj vaccinera sig, och även gravida kvinnor. Först vecka 45 och 46 är det meningen att medicinska riskgrupper över 50 år ska vaccinera sig och därefter övriga länsinvånare. Ledningsstaben för information på Jämtlands läns landsting meddelar att många personer som inte tillhör någon av de grupper som ska vaccinera sig, kommit till vaccinationscentralerna ändå, vilket har resulterat i långa köer och att medicinen fort tagit slut. Detta har varit väldigt tydligt bland annat på vaccinationscentralen i Östersund. I övrigt har det mesta fungerat bra på vaccinationsplatserna.

Antalet personer i Sverige som blir sjuka i influensan ökar stadigt, även under förra veckan. Den stora ökningen i landet kommer huvudsakligen från Västerbotten och Västernorrland. Barn och ungdomar mellan 5 och 14 år dominerar på grund av skolutbrott och på smittskyddsinstitutet tror man att novemberlovet kan hejda den spridningen, i alla fall tillfälligt.

Mer läsning

Annons