Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt splittring i Regionfrågan

Landstingsfullmäktige kunde inte enas kring yttrandet till Kammarkollegiet över en ändrad regional indelning i går trots tappra försök.

Annons

Som om inte det vore nog lämnade landstingsrådet Marianne Larm Svensson, c, styrelsen för Region Mitt Sverige efter måndagens sammanträde.

– Jag har inte längre förtroende för processen, säger hon, men det är ett personligt ställningstagande. Maria Söderberg kommer att ingå i styrelsen efter mig.

Marianne Larm Svensson menar att frågan ställdes på sin spets när landstingsstyrelsen beredde svaret som ska gå till Kammarkollegiet.

Hon och centern ser i första hand en region med hela Jämtlands och Västernorrlands län. Personligen kan hon se en regionkommun för hela Jämtlands län i andra hand.

– Jag anser att Robert Uitto och majoriteten har bitit sig fast vid Region Mitt Sverige, säger hon.

Det blev en lång segsliten debatt under gårdagens landstingsfullmäktige.

Alliansen hade tagit fram ett eget yttrande där de skriver att ”En regionkommun bestående av Jämtlands län och Västernorrlands län, samt gränskommunerna som önskar delta, skulle långsiktigt utgöra en stark och utvecklingsbar region”.

Robert Uitto försökte redogöra för denna rejält långdragna fråga om regionbildning i vårt län och de senaste diskussionerna om Stornorrland, slå ihop Jämtland och Västernorrland eller en region med bara Jämtland.

Och sedan slutsatsen att det går att bilda två regioner i Norrland. Om detta har också landstinget skrivit en ansökan till regeringen som avslogs.

Men Kammarkollegiet har bett om synpunkter eftersom de förstått att det råder oenighet i Västernorrland och Jämtland.

Robert Uitto, som även är ordförande för den förening som driver frågan om en mittregion, slogs för att få deras stämma hörd.

Men oppositionen menade att det är landstinget som ska yttra sig och inte föreningen.

Efter en lång debatt ajournerades sammanträdet för att försöka få till stånd en skrivning som alla kunde ställa sig bakom, men försöket misslyckades.

– Att Marianne Larm Svenssons stora osäkerhet och förvirrade ledarskap i regionfrågan nu riskerar att försvåra Region Mitt Sveriges bildande är enormt tråkigt, säger Robert Uitto.

– Hennes svängningar i frågan blir historisk, först allmän förespråkare av regioner, sedan förespråkare för ett Stornorrland ingen vill ha, sedan en svängning till att förespråka ett eget alternativ Region Jämtland till att sätta sig i en ideell förenings styrelse vars mål är att bilda region Mitt Sverige, säger Robert Uitto besviket.

Men Marianne Larm Svensson anklagade Robert Uitto för att vara tondöv. Hon var besviken över att det inte gick att få ihop ett yttrande.

Det blev dagens längsta debatt. Frågan gick till votering och med 29 röster mot 24 lämnas nu yttrandet enligt majoritetens förslag om en region med Jämtland, Ånge och Sundsvall till Kammarkollegiet.

Samtliga ledamöter i alliansen reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons