Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kamp för ny bro i Lit

/
  • Byborna i Lit har länge kämpat för en ny bro och i går bjöd man in politiker för att visa hur viktig bron är för de kringboende. Foto: Jan Andersson

Framtiden för den gamla bron i Lit diskuterades i går kväll. Byföreningen ville visa politikerna hur viktig den är för byborna och att det måste satsas på den.

– Bron är i bedrövligt skick visar besiktningar. Den är fallfärdig och det är dags att riva den, säger Leif Persson i brogruppen.

Annons

Som LT tidigare har berättat har byborna länge fört en kamp för den gamla bron i Lit. Vägverket har dömt ut den befintliga bron och därför vill byborna i stället att det ska satsas på en helt ny.

– Samhället är byggt utifrån bron så det behövs helt klart en ny, säger Leif Persson, i brogruppen.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i maj beslutades det att bron ska prioriteras och att pengar ur den nationella potten ska läggas på den. Leif Persson menar att de i stället måste satsa de lokala pengarna på bron.

– Det måste vara länsmedel som används till den här bron. Kommunstyrelsen förväntar sig att den ska prioriteras med hjälp av nationella pengar. Hur det ska gå till är ett frågetecken för oss.

Hur vägpengarna ska fördelas beslutar länsstyrelsen. Ärendet är ute på remiss nu och länets kommuner får tycka till om förslaget. Leif Persson hoppas att de väljer att prioritera bron i Lit.

– Vi har bjudit hit politikerna för att visa hur viktig den är för oss i byn. Jag hoppas att de inser att en trasig bro skulle dela byn mitt itu, säger Leif Persson.

Ordförande i miljö- och samhällsnämnden Göte Murén (S) deltog vid mötet i Lit i går och han tycker att det är ett bra initiativ.

– Det är bra att de har ordnat ett möte så att vi kan diskutera de här frågorna. Det är en angelägen fråga för byborna, säger han.

Bron är fortfarande prioriterad enligt Göte Murén men det är oklart vilka pengar som ska användas till att betala den. Han anser att den ska betalas ur den nationella potten. Samtidigt säger han att länet har fått alldeles för lite pengar tilldelat för att klara av alla upprustningar som behövs göras.

– Vi behöver mer pengar. Det finns många angelägna projekt i alla åtta kommuner som behöver ta del av pengarna, säger Göte Murén.

Mer läsning

Annons