Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt debatt om privatisering

/

Debatten angående kommunens äldreomsorg fortsätter. På ena sidan står Socialdemokraterna som vill lägga ut tio procent av äldreomsorgen på entreprenad. På andra sidan Vänsterpartiet som i stället vill höja skatten.

Annons

Som Länstidningen tidigare har berättat hotar Vänsterpartiet att spräcka samarbetet med Socialdemokraterna om de lägger förslaget som innebär att ytterligare delar av äldreomsorgen privatiseras. Kampen mellan de båda partierna pågår på Länstidningens debattsida.

– Vi har helt enkelt olika syn på det här och kommer Socialdemokraterna med ett förslag bryts överenskommelsen, säger Stefan Konradsson (V).

Bakgrunden är att vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun måste spara 35 miljoner kronor de närmaste två åren.

Om äldreomsorgen läggs ut på entreprenad innebär det att välfärden sälja ut och försämras, menar Vänsterpartiet. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bryts i så fall.

Enligt Katarina Nyberg Finn (S) skulle kommunen spara fem miljoner kronor om ytterligare tio procent av äldreomsorgen lades ut på entreprenad. Vänsterpartiet menar att de kommunala enheterna har högre kostnader på grund av högre personaltäthet, vilket ger ett bra betyg för kommunen. Stefan Konradsson (V) tror däremot att kommunens organisation i vissa delar måste reformeras.

– Kommunen som arbetsgivare har kanske inte varit tillräckligt flexibel. Vi skulle kunna vara öppnare och ta till vara på initiativ från personalen. Då skulle det nog kunna bli bättre än privatisering, säger han.

Katarina Nyberg Finn (S) tycker att det är fel av Vänsterpartiet att kalla deras förslag för privatisering.

– Det handlar om entreprenörer som utför samma typ av vård som de kommunala boendena.

Tanken är att de arbetar på uppdrag av kommunen och följs upp av kommunen. Östersunds kommun har använt sig av entreprenörer i 15 år och enligt Katarina Nyberg Finn (S) har det gått väldigt bra.

– Jag förstår inte dramatiken från Vänsterpartiets sida, säger hon.

Hon menar att entreprenörer inom äldreomsorgen har inneburit minskade kostnader för kommunen, utan att de behövt tumma på kvaliteten.

Stefan Konradsson (V) tror i stället på en skattehöjning på fem öre.

Debatten kring Östersund kommuns äldreomsorg kommer att fortsätta under hösten lovar både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Inget av partierna har några planer på att ge med sig.

– Diskussionen får fortsätta efter sommaren, säger Stefan Konradsson (V).

– Vi i nämnden arbetar för att lägga ut ytterligare delar av äldreomsorgen på entreprenad. Det måste ske i höst, så budgeten går ihop, säger Katarina Nyberg Finn (S).

Mer läsning

Annons