Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt dålig ekonomi för landstinget

Landstinget redovisar ett underskott på 96 miljoner för 2008 varav 66 miljoner i verksamheten och 30 miljoner i finansnetto.

Annons

Men årsredovisningen kunde inte godkännas eftersom Närvård Frostviken fått en revisionsanmärkning som inte styrelsen kommenterat.

Årsredovisningen fick därmed bordläggas till junisammanträdet.

– Det har varit en stor kostnadsökning inom landstinget, säger landstingsrådet Robert Uitto och pekar på personal och förtroendevalda där kostnaderna ökat med 86 miljoner, inhyrd personal har ökat med sex miljoner och landstinget har köpt vård för 32 miljoner.

– Vi har haft en nettokostnadsutveckling bland de högst i landet. Prognosen efter mars 2009 visar att vi ligger 83,5 miljon sämre än budget. Nu blir den största utmaningen omställningsarbetet.

– Nu lägger vi 2008 till handlingarna, säger oppositionsrådet Marianne Larm Svensson. Tidigare har extra ordinära åtgärder gjort att vi har kunnat visa svarta siffror, men nu har krisen i svensk ekonomi även drabbat landstinget.

Hon pekar bland annat på de 30 miljoner kronor av pensionspengarna som spekulerats bort på börsen.

Finn Cromberger, fp, tycker att årsredovisningen för 2008 är en förfärlig läsning.

Trots oenighet och politiska diskussioner så fick landstingsstyrelsen ansvarsfrihet av revisorerna.

Men de lyfter fram den kännbara förlust som drabbade landstinget till följd av den finansiella oron. Nu noterar de med tillfredsställelse att landstingsstyrelsen lägger fram nya reglementen för både den kortsiktiga likviditetsförvaltningen och förvaltningen av pensionsmedel.

Mer läsning

Annons