Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstföderska fick gå med svåra smärtor i ett år - läkare prickas

Trots upprepade besök hos sjukvården tog det över ett år för en förstföderska i länet att få korrekt behandling och åtgärd för en smärtsam förlossningsskada.

Annons

Kvinnan födde sitt första barn strax före årsskiftet 2006. Barnet föddes med sugklocka och kvinnan fick hon en omfattande bristning av ändtarmsmuskeln och fick sys för detta.

Därefter följde ett helt år av smärtor i ändtarmsområdet för kvinnan då skadan aldrig riktig läkte. Många gånger hade hon så ont att hon bara kunde vara sängliggande.

Kvinnan fick under året göra upprepade undersökningar vid hennes hälsocentral och på kvinnokliniken i Östersund. Vid flertalet av gångerna fick hon själv trycka på för att se till att undersökningarna blev av och att remisser skickades iväg.

I ett tidigt skede misstänktes att smärtorna och problemen orsakades av att fistelgångar bildats från ändtarmen. Men kvinnan fick antibiotika med hopp om att problemen skulle gå över.

Senare under året ordineras hon väteperoxid och ett tag därefter skulle hon smörja med en särskild salva. Men problemen kvarstod.

Innan sommaren röntgades kvinnan och en fistelgång konstaterades. Hon fick nu en remiss till kirurgen för utredning under sommaren. Kvinnan fick intrycket att remiss sedan skulle skickas till Umeå för vidare behandling. Men det visade sig att läkaren beslutat att avvakta.

Först i slutet av året fick kvinnan kontakt med sjukhuset i Umeå och kunde först en bit in på nästföljande år äntligen opereras för fistlarna som orsakat hennes smärtor och besvär under hela det år som gått.

Kvinnan anmälde de fyra läkarna som varit mest inblandade i vården kring hennes besvär till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Nämnden har beslutat att ge en av de inblandade läkarna en varning för att misstanken om fistelgångarna i början av året aldrig utreddes omgående.

Mer läsning

Annons