Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första klicket för seniorsurfare på datorn

/
  • Gun Britt Gudmunsson försöker lära sig att använda en dator på Seniorsurf.           Till sin hjälp har hon Jörgen Cleryd från Seniornet som visar och berättar.   Foto: Ulrika Andersson
  • – Vi har studiecirklar förmiddagar och eftermiddagar, måndag till torsdag, berättar Seniornets ordförande Alf Josefsson.Cirklarna är till för att seniorer ska få möjligheten att lära sig att använda datorer.

För tionde året var det på onsdagen dags för seniorer att lära sig surfa på internet. Länsbiblioteket anordnade tillsammans med Seniornet i Östersund Seniorsurf 2008.

Annons
Rummet på Läsbiblioteket är trångt och varmt. Vid alla datorerna sitter det minst två personer. Alla är djupt koncentrerade.
– Jag försöker lära damerna om internet, säger Jörgen Cleryd.
Han är en av dem som finns här för att hjälpa alla nyfikna seniorer som sökt sig hit under dagen. Och det är många som vill lära sig att använda internet.
– Det är intressant att man kan få svar på så mycket, säger Gun Britt Gudmundsson.
Hon lyssnar och tittar intresserat på allt som Jörgen Cleryd visar henne. En dator har hon inte än, men hon funderar på att skaffa.
– Jag har ju aldrig ens tryckt på en dator innan, så det är svårt att säga vad jag skulle vilja kunna göra på den. Kanske spela spel, säger Gun Britt Gudmundsson och skrattar.
Seniornet bildades 2005, och anordnar studiecirklar i datoranvändande för seniorer. Ordförande Alf Josefsson har varit med sedan starten. Men själv började han intressera sig för datorer långt tidigare.
– Jag blev intresserad samma dag som jag gick i pension. Det var 1988. Min grabb fick bygga en dator som passade det jag ville ha, berättar han.
Seniorsurf är ett rikstäckande arrangemang, och för Seniornet betyder det ofta fler medlemmar till föreningen.
– Ja, de flesta har ringa erfarenhet av datorer, så gäller ju att hitta lämpliga cirklar som kan passa dem, säger Alf Josefsson.

Mer läsning

Annons