Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag från Robert Uitto: Inför differentierad kommunalskatt

/
  • Foto: Ulrika Andersson

– När vi höjer skatten i landstinget för att klara vården, drabbar det människor oavsett vad de tjänar.
– Det borde gå att införa en differentierad kommunalskatt så att låginkomsttagarna inte behöver betala.

Annons
Det säger landstingsrådet Robert Uitto som länge har funderat över just detta.
Robert Uitto tycker att kommunerna borde få bestämma vilka lönenivåer som skulle betala skatt. Men de har inte den rättigheten i dag.
– Det är en dröm att faktiskt kunna bestämma att tjänar man mer än 20–25000 kronor per månad då måste man betala kommunalskatt, tjänar man mindre än 15000 kronor betalar man ingenting.
Han menar att höjningen av landstingsskatten slår hårt mot enskilda och minskar samtidigt utrymmet för kommunerna att höja skatten.
Han tror att rättvis sjukvård kommer att bli jättefråga nästa val. Det andra är tillgängligheten.
– Vården kommer att stå i fokus, det andra är utbildning därefter kommer jobben.
Dessutom tror han att socialdemokraterna kommer att lyfta regionalpolitiken.
Kommer vi att få bra vård i framtiden?
– Det är jag övertygad om, men vi måste ta mycket ansvar själva. Kan inlandskommunerna påverka regeringen på ett bra sätt, kanske det till och med kan vara en fördel att bo här.
Han tycker att socialdemokraterna ska samarbeta med vänsterpartiet även på riksplanet, för i landstinget är samarbetet gott.
Men han markerar att så länge som vänstern inte accepterar att sätta ett budgettak kan det bli svårt.
Han pekar även på en annan skiljelinje, att någon annan driver en hälsocentral som de har i Hammerdal och Offerdal på uppdrag av politiken.
– Vi har en ekonomi att ta hänsyn till också. Vi har fritt vårdval, det tycker jag är bra, men däremot är jag mot fri etablering, där vi ska tvingas betala för etableringar som vi inte behöver.
– Men fritt vårdval, hur ska vi socialdemokrater kunna säga nej till att människor ska få välja fritt. Det ligger i vår ideologi tycker jag. Men det fria vårdvalet får aldrig gå ut över någon som är svagare.
Vad är du mest stolt över så här långt i mandatperioden?
– Vi har klarat att ha en sjukvård med närhet i hela länet, en sjukvård som är rättvis, den som har mest behov av sjukvård får den. Ingen kan köpa sig före i kön.
– Budskapet om folkhälsa, vi har folkhälsoplan och vi har hälsocentraler och det är bra.
På tisdag bildas föreningen Region mitt formellt i Ånge. Men inte i första hand för vårdens skull, hävdar Robert Uitto, utan för att stärka regionen.
Norra regionbildningsgruppen och Region mitt ska nu skriva ett gemensamt brev till regeringen där de vill att beslutet skyndas på så de får sätta igång arbetet.
Ansvaret ligger hos statsrådet Mats Odell.
Blir det ett beslut börjar arbetet med att forma regionens valkretsar liksom hur regionen ska styras politiskt.
Ni får kritik från oppositionen att landstinget har så dålig ledning?
– Jag tycker det vore bättre om de visade civilkurage nog att kritisera sin regering när de plockar pengar från länet. När kommer de med regionalpolitiska satsningar till Jämtland där vi har 1 000 varslade?

Mer läsning

Annons