Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolepersonal i länet får inte del av statlig satsning

Personalen i länets förskolor kommer inte att få ta del av den statliga satsningen Förskolelyftet. De jämtländska kommunerna anser inte att de har råd att stötta en vidareutbildning av personalen.

Annons

Alla åtta kommuner i Jämtlands län har gått ihop och skrivit till utbildningsdepartementet för att ge sin syn på regeringens satsning Förskolelyftet. Totalt har regeringen beslutat att lägga 600 miljoner kronor under tre år på att öka kunskapen hos personalen i landets förskolor. Förskolelyftet ska bland annat ge förskollärare och barnskötare mer kunskap om barns språkliga och matematiska utveckling. Något som i sin tur ska göra det lättare för barnen när de börjar i grundskolan.

Förskolelyftet är utformat så att staten står för utbildningskostnaden och en större del av lönen till förskolepersonalen under utbildningen. Kommunerna får själva stå för en del av lönen och den eventuella merkostnad som en vikarie innebär.

Länets kommuner skriver till utbildningsdepartementet att de välkomnar satsningen och konstaterar att det finns ett behov av att öka kompetensen bland förskolepersonalen. Kommunerna konstaterar också att tillgången på utbildad personal inom förskolan varierar mycket. På vissa förskolor i länet saknas helt utbildade förskollärare.

Men trots behovet av bättre utbildad personal och regeringens stöd så anser sig kommunerna i Jämtland inte ha råd att vara med och betala för satsningen. De skriver till departementet att länets kommuner har en så hårt ansträngd ekonomi att det inte finns något utrymme att låta någon personal ta del av Förskolelyftet.

Britt Hedberg är skol- och utbildningshandläggare på Kommunförbundet Jämtlands län som representerar alla åtta kommuner.

– Det är synd att det finns statliga pengar men att man inte har råd att kunna använda dem. Det känns frustrerande, säger hon men tillägger att det just nu största problemet i länet handlar om att det finns för få förskollärare.

Enligt henne borde regeringen i första hand satsa på att göra det enklare för erfarna barnskötare att läsa upp till förskollärare.

Britt Hedberg säger att man från kommunförbundets sida inte räknar med att regeringen kommer att ändra reglerna för Förskolelyftet men hoppas att kommunernas brev ändå ska väcka tankar inför framtiden.

Mer läsning

Annons