Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolebarn får plats i tid

Risken för att barn inte ska få plats i förskolan inom föreskriven tid har eliminerats i Östersunds kommun. Alla som behöver en förskoleplats får det inom fyra månader.

Annons

I slutet av förra året granskade myndigheten Skolinspektionen om kommunerna i Sverige kunde erbjuda förskoleplats inom den tid som skollagen kräver.

Regeln är att ett barn ska få plats i förskolan fyra månader efter att barnet anmälts till kösystemet.

Granskningen visade att ett antal kommuner inte kunde leva upp till lagkravet. Östersunds kommun var en av dem och Skolinspektionen skrev därför i juni till kommunen för att få veta vilka åtgärder som vidtagits.

I sitt svar till myndigheten berättar kommunen att alla barn som har behov av en plats får det inom föreskriven tid.

För att kommunen ska kunna säkerställa att alla får en plats har man fattat ett beslut som går ut på att antalet barn per avdelning kan ökas från 17 till 18 alternativt från 18 till 19.

– Vi har inte behövt gå upp till 19 på någon avdelning än men jag kan inte säga att vi inte kommer att behöva göra det. Det är lite upp till den enskilda förskolan om de tycker att de har en möjlighet att ta emot ett extra barn under en tillfällig period, säger Inez Edvinsson som är tillförordnad chef på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Mer läsning

Annons