Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskoleavdelning med samisk inriktning öppnar till hösten

Den 1 augusti kommer Östersund att öppna kommunens första samiska förskoleavdelning. En sydsamisktalande förskollärare kommer att rekryteras.

Annons

En förskoleavdelning med samisk inriktning öppnar den 1 augusti på Mosippans förskola i Östersund. Det är ett förslag som barn- och utbildningsnämnden kommer att ta ställning till nästa vecka. Avdelningen blir lika stor som en normalstor förskoleavdelning – det vill säga 18 barn, med tre förskollärare.

Dessutom kommer kommunen innan dess ha anställt en förskollärare som kan tala sydsamiska.

Den 1 januari i år trädde en ny lag i kraft som innebär att fler människor ska kunna få service av kommunen på finska och samiska. Den nya lagen innehåller också regler om att människor har rätt att använda finska, meänkieli och samiska hos myndigheter och domstolar.

För att uppfylla lagen är kommunen bland annat skyldig att erbjuda förskoleverksamhet med samisk inriktning, där hela eller delar av verksamheten bedrivs på sydsamiska. Och enligt tjänstemännen bedöms Mosippans förskola vara bäst lämpad för en avdelning med samisk inriktning.

”Det är en förskola med sex avdelningar i skolområde Östersund södra, vilket innebär att den ligger geografiskt centralt i kommunen. Då förskolan har många avdelningar, är det relativt lätt att omorganisera verksamheten utan större konsekvenser för de barn och föräldrar som redan finns i förskolan, så att avdelningen kan starta 1 augusti 2010. Förskolan har även en attraktiv utemiljö med närhet till skogen”, står det i förslaget.

Enligt Östersunds kommun kan i dag tre barn skolas in på avdelningen direkt, men när LT pratade med kommunens samordnare för bara ett par månader sedan hade åtminstone 17 förfrågningar gjorts om en plats.

Mer läsning

Annons