Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarutbildning startas på Miun

/
  • Rapporterna från Mittuniversitetets avdelning för turism får allt mer genomslag i samhället. ”Både näringslivet och politiken har märkt att turismen är en viktig del av ekonomin”, säger Bo Svensson, institutschef för Etour, vid Mittuniversitetet.   Foto: Henrik Flygare

Turismvetenskapen vid Mittuniversitetet har fått ytterligare ett erkännande. Det blir ett nytt forskningsämne. Och samhället har spetsat öronen efter institutionens rapporter.

Annons

– Det är jättestort för oss och viktigt. Nu har vi en komplett akademisk kedja från grundutbildning och hela vägen upp till forskning, säger Bo Svensson, institutschef för Etour, vid Mittuniversitetet.

Ämnet turismvetenskap har ända sedan 70-talet utvecklats vid Mittuniversitetet, dåvarande Mitthögskolan. Sedan 1997 har Turismforskningsinstitutet Etour funnits.

Och nu blir turismvetenskap först med att få en egen forskarutbildning, som koncentreras runt de tre ämnesområdena turismens resurser, konsumentbeteende samt företags- och destinationsutveckling.

– Vi blir först ut i Norden med den här utbildningen på forskarnivå, säger Bo Svensson.

Mittuniversitetets avdelning för turism är redan i dag den största forskningsmiljön inom ämnet i hela landet. Och deras rapporter får allt mer genomslag i samhället.

– Det märks stor skillnad på bara den senaste femårsperioden, säger Bo Svensson. Både näringslivet och politiken har märkt att turismen är en viktig del av ekonomin. Den genererar stor sysselsättning och har en stor utvecklingspotential. Och Sverige som destination växer.

Mer läsning

Annons