Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare om valet: Deltagandet kan bli lägre än någonsin

Kyrkovalet brukar kallas det glömda valet. Forskare befarar att valdeltagandet i år kan bli ännu lägre än vid tidigare kyrkoval. Detta enligt Härnösands stift, som sista veckan innan valet satsar stenhårt för att väljarna ska komma ihåg.

Annons

År 2001 var valdeltagandet 14,2 procent, valet 2005 sjönk valdeltagandet till 12 procent.

I morgon är det precis en vecka till kyrkovalet och i Härnösands stift kandiderar 94 lokala grupper utöver de etablerade partierna.

Kyrkovalet består av tre eller fyra olika val. Det handlar om kyrkomötet på nationell nivå, om stiftsfullmäktige på regional nivå och om församlingen på lokal nivå, samt även om samfälligheten, i de fall då församling där man är medlem tillhör en sådan.

En nyhet i kyrkovalet 2009 är att man kan personrösta på upp till tre kandidater. Man markerar helt enkelt den eller de, högst tre personer, som man vill se valda.

Kryssen ökar förstås kandidaternas möjlighet att bli valda, men ger inte fler röster för gruppen.

För att få tillgodoräkna sig personrösterna krävs att kandidaten fått minst fem procent av rösterna. I de lokala valen krävs också minst 20 personröster och i stiftsvalet minst 50 personröster.

Alla som fått tillräckligt många personröster och nått över dessa trösklar hamnar högre upp på listan än de som inte fått några, eller för få, personröster.

Personrösterna påverkar endast kandidaternas inbördes ordning på listan. Nämnas bör att man inte får stryka någon kandidat.

5,6 miljoner svenskar är röstberättigad i kyrkovalet, drygt 428 000 är förstagångsväljare. Inom Härnösands stift finns totalt 311 122 medlemmar i Svenska kyrkan varav 258 737 är röstberättigade. Under tiden 2 november 2007 till 1 november 2008 har 2 085 personer i stiftet valt att lämna kyrkan.

Under samma tid har stiftet fått 273 nya medlemmar.

Mer läsning

Annons